Hirdetés

Ma a dél-franciaország Marcoule atomerőműben robbanás történt. Egy ember életét vesztette, hárman megsérültek. A BBC szerint esélyes, hogy az erőmű burka megsérült és a sugárzás kijut a külvilágba. A hatóságok cáfolták, hogy szivárgás történt volna. Az LMP szerint ez Paks jövőjét is érinti.

A BBC szerint esélyes, hogy a sugárzás kijuthatott az erőműből. Egyelőre nem tudni, mennyire volt nagy a robbanás és mennyire veszélyes a közeli lakosokra, vagy akár Európára.   A robbanás 11.45-kor történt, Langedoc Roussillon közelében, a Földközi-tenger közelében, Dél-Franciaországban. A hatóságok megerősítették a robbanás hírét.

A francia Nukleáris Biztonsági Hivatal azt mondta a BBC-nek: nem jutott ki sugárzás a külvilágba. Az atomenergia bizottság egyik tagja, Evangelia Petit azt mondta a Figarónak, hogy eddig nem volt akkor sugárzás-emelkedés, hogy emiatt növelni kelljen a riadószintet. Több információval azonban nem szolgált. A Figaro szerint ugyanakkor a rádioaktív hulladék tárolójánál keletkezett a tűz, ekkor akár ki is szabadulhatott a sugárzás.

A tárolóban olyan tüzelőanyagot tároltak, amelyet nukleáris fegyverekből nyertek ki. A Marcoule erőművet 1955-ben adták át, ez Franciaország legrégebbi atomlétesítménye. A telepet a Centraco nevű cég működteti, amelyet az EDF francia energiavállalat birtokol.

Nukleáris energiával fedezi Franciaország szükségleteinek több, mint 70%-át. 58 erőművel rendelkeznek, ezeket nemrég stressztesztnek vetették alá, miután a földrengés és az azt követő cunami megrongálta a fukushimai erőművet és súlyos atomkatasztrófát idézett elő. A France Info hírrádió értesülése szerint a délben bekövetkezett balesetben egy ember meghalt és négy személy súlyosan megsérült.

A 3800 főt foglalkoztató erőmű és kutatóközpont egyik hulladékfeldolgozó létesítményének kemencéjénél történt a detonáció – közölte a prefektúra, amely egyelőre üzemi balesetnek minősítette a robbanást. A létesítmény köré a tűzoltók biztonsági kordont vontak.


LMP: a francia atom-baleset Paks jövőjét is érinti

A dél-franciaországi Marcoule atomlétesítményben ma bekövetkezett robbanás alátámasztja az elavult nukleáris létesítmények kockázataival kapcsolatos aggodalmakat. A világnak fél éven belül két olyan nukleáris balesettel kellett szembenéznie, amelyek magas technológiai fejlettségű országokban történtek. Az LMP szerint mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően.  Fél éven belül két nukleáris balesettel kellett szembenéznie a világnak – mindkettő magas technológiai fejlettségű, energiapolitikájukat mostanáig jelentős mértékben az atomenergiára alapozó országokban történt. Az LMP szerint mindez világossá teszi, hogy a nukleáris energiatermelés elkerülhetetlenül magával hozza a környezetre és az emberi életekre veszélyes baleseteket. A márciusi fukusimai katasztrófa a természeti erők jelentette kockázatokra mutatott rá tragikus módon; a mostani francia baleset pedig az üzemeltetési, emberi tényezőkre, mint veszélyforrásokra világít rá.

Mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően. Pakson a hetvenes-nyolcvanas évek technológiai színvonalán épült, az elkövetkező években az eredetileg tervezett élettartam végére érő erőmű üzemel. Ezeknek a lejáró élettartamú blokkoknak az üzemidő-hosszabbítására az LMP szerint csak a legszigorúbb biztonsági feltételek teljesülése esetén van lehetőség. A francia baleset arra figyelmeztet, hogy hiába a folyamatosan hangoztatott teljes biztonság, ez egyszerűen nem lehetséges. A kockázatok Pakson is jelen vannak, ezek minimalizálása pedig kizárólag a teljes átláthatóság megteremtése, a független ellenőrzési eljárások megerősítése révén lehetséges. A jelenleg zajló Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, valamint az élettartam-hosszabbítás előkészítése során is elkerülhetetlen a független, nemzetközi szervezetek bevonása.

A nukleáris energiatermelés mind nyilvánvalóbb kockázatait a teljes társadalom kénytelen viselni. Éppen ezért joggal várjuk el a kormánytól, hogy az ezzel kapcsolatos döntések a lehető legszélesebb társadalmi részvétellel szülessenek meg, ideértve egy, a paksi atomerőmű jövőjét érintő népszavazást is.

Budapest, 2011. szeptember 12.

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

 

Kapcsolódó cikkSzivárgásveszély a francia atomtemetőben

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás