A rovat kizárólagos támogatója

Drámaian nőtt a gyerekek pajzsmirigyrákos megbetegedéseinek száma a fukusimai atomkatasztrófa környékén, 20-50 százalékkal magasabb, mint a más területen lakó gyerekeknél. A kutatást végzők szerint az eredmények ellent mondanak a kormányzati állításokkal. Szitává lyukadt a legöregebb atomerőmű Svájcban.

A kutatók úgy vélik, az eredmény ellentmond a kormányzati álláspontnak, mely szerint csupán a kiterjedtebb szűrések miatt diagnosztizálnak több esetet a 2011. márciusi földrengés és szökőár okozta atomkatasztrófa környékén.

A fukusimai prefektúra területén élő 370 ezer gyerek többségét ultrahanggal vizsgálták 2011 márciusa óta, és az augusztusban kiadott, legfrissebb adatok alapján 137-nél diagnosztizáltak vagy gyanítanak pajzsmirigydaganatot. Ez 25-tel több eset, mint egy évvel korábban.
Más területeken egymillió gyerek között egy-két megbetegedés fordul elő a becslések alapján. "Ez 20-50 százalékkal több, mint ami normálisan előfordulhatna. A vártnál gyorsabban is emelkedik az esetek száma" – mondta Cuda Tosihide, az Okajamai Egyetem kutatója, az Epidemiology című szaklap friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője. 

Egyértelműen a sugárzás a hibás 
Az 1986-ban bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa óta a gyermekkori pajzsmirigyrákot az orvostudomány egyértelműen a sugárzás számlájára írja. Ha kezelik, ritkán válik végzetessé, különösen, ha korán felfedezik, ám a gyógyult páciensnek élete végéig gyógyszert kell szednie- írta az MTI.

Szitává lyukadt a legöregebb atomerőmű

A világ legrégebbi atomreaktora, a svájci Bezneau I a legfrissebb jelentések szerint olyan lyukacsos, mint a (szintén svájci) ementáli sajt. A Tages Anzeiger című svájci lap két független forrásra hivatkozva írta meg, hogy a reaktor nyomás alatt lévő részén legalább 1000, fél centiméter átmérőjű lyuk van. Aztán a hírt felkapták más lapok is, és gyorsan beindult az ementális viccelődés.  Nem mintha ez annyira vicces lenne. A fejlemények arra utalnak, hogy a Beznai I sokkal rosszabb állapotban van, mint azt a létesítmény üzemeltetője, a közműszolgáltató Axpo állította. Amikor júliusban, az éves leállás alatt megvizsgálták, még azt mondták, hogy csak minimális rendellenességeket észleltek; mint hangsúlyozták, ezek nem repedések, csak szennyeződések. Annyit elismertek, hogy igen, az anyag néhány helyen elvékonyodhatott.

Namármost, a nyomástartó edény az erőműnek pont az a része, ahol a nukleáris folyamat lejátszódik. Vagyis nem kizárt, hogy a repedéseken erősen radioaktív anyag szivároghat ki. Az Axpo júliusban leállította az erőművet, így közvetlen veszélytől nem kell tartani, de azt tervezik, hogy februárban újraindítják a reaktort. Ennek ellenére a Tages Anzeigernek nyilatkozó szakértő úgy látja, a problémák olyan súlyosak, hogy az erőmű talán sosem állhat újra üzembe.

A Greenpeace bezáratná az erőművet

Az 1969-ben épült Beznau I a világ legöregebb atomerőműve. Az Aare folyó mesterséges szigetén épült Beznau 37 kilométerre található Zürichtől, 10 kilométerre a német határtól. A második reaktor két évvel később épült meg, de most az is a négy hónapos pihenőidejét tölti.
Egy atomenergia-ellenes svájci testület 194 atomreaktort vizsgált meg világszerte. Az október 4-én közzétett egy tanulmányt – eszerint a Beznau I a világ 4. legveszélyesebb atomreaktora.
Augusztusban a Greenpeace jogi útra terelte az ügyet, és feljelentették az üzemeltetőt: azt követelik, hogy zárják be az erőművet, mert még egy erősebb földrengést sem bírna ki. Bár a svájci kormány 2012-es vizsgálata mind a négy svájci atomerőművet földrengésbiztosnak ítélte, a Greenpeace szerint ezek az eredmények téves technikai adatokra alapulnak- írta az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás