A rovat kizárólagos támogatója
APA

A lengyel kormány vizsgálja az ország első atomerőműve 2020-ig történő megépítésének a tervét – írja a Gazeta Wyborcza a gazdasági minisztérium egy munkadokumentumára hivatkozva.

Wojciech Tabis, a minisztérium energia biztonsági osztályának vezetője a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a döntés az atomerőmű megépítéséről vagy más energiahordozók alkalmazásáról 2010-ig születik meg.

Lengyelországnak 2019-tól 3000 megawatt elektromos áramot kell széndioxid kibocsátás mentesen előállítania. A széntüzelésű erőműveket addigra le kell állítania. A minisztérium által augusztusban a lengyel energiaszükséglet alakulásáról felállított prognózis három különböző forgatókönyvet vázolt fel a gazdasági növekedés függvényében. Az atomerőmű megépítésének szükségességét csak a legpesszimistább forgatókönyv zárja ki. Az optimista és a semleges forgatókönyv 2020-tól egy 2400 megawatt teljesítményű atomerőmű üzembe állítását feltételezi.

A lengyel elektromos áram igényt jelenleg szinte kizárólag széntüzelésű erőművek fedezik. Mindhárom forgatókönyv gáztüzelésű erőművek építését irányozza elő, amelyek az energiatermelő rendszer kapacitás növekedésének jó egyharmadát adják majd. A semleges változat szerint az elkövetkező 20 évben háromszorosára emelkedik a gáz iránti igény – a tavalyi 12,6 milliárd köbméterről 2025-ig 31,6 milliárd köbméterre. A növekedést importból kell majd fedezni, mivel a belföldi termelés csak a jelenlegi szinten maradhat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás