A rovat kizárólagos támogatója

A kormány tegnap – utólag – tárgyalta a a paksi atomerőmű bővítésének a finanszírozásra kötött tíz milliárd eurós orosz hitelszerződést. A kormánypárt várhatóan már a jövő hétre összehívatja az Országgyűlés rendkívüli ülésszakát, hogy még a választások előtt utólagosan legalizálják is a kontraktust. Nagy valószínűség szerint a kétharmadot képviselők a részletek ismerete nélkül, parancsszóra szavaznak. A bővítés bekerülési költségei az újabb számítások szerint alulbecsültek és az államadósságot mindenképpen emelik.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Fidesz egy nap alatt áterőlteti a paksi atomerőmű bővítésére az orosz féllel megkötött hitelszerződés elfogadását a parlamenten. Így még jelenleg a kétharmados többségben lévő kormánypárti képviselőknek sem lesz arról fogalmuk, hogy mit szavaznak meg, ezáltal az Országgyűlés ismét a pecsétnyomó szerepét tölti majd be – nyilatkozta a népszavának Tukacs István, az Országgyűlés gazdasági bizottságának a tagja. Giró-Szász András kormányszóvivő tegnap bejelentette, hogy a kabinet megtárgyalta a magyar és az orosz kormány közötti, a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást, s kormány a egyezményt a szokásos módon az Országgyűlés elé terjeszti.

Tukacs István szerint nem szabad félreérteni a szóvivő azon állítását, hogy a kabinet a "szokásos módon" terjeszti a parlament elé a szerződés ügyét. Nem arról van szó ugyanis, hogy a Fidesz összehívatja a parlament rendkívüli ülésszakát, a bizottságok elé terjeszti a határozati javaslatát, arról a testületekben érdemi vita zajlik, később általános vita kezdődik a tervezetről, ahhoz módosító indítványokat ad be az ellenzék és a kormányoldal, amelyeket szintén érdemben tárgyalnak. Ezek után következhet a részletes vita, majd megejtik a végszavazást. Ez összesen másfél – két hetet venne igénybe.  A Fidesz féle "szokásos mód" ugyanis az, hogy a házbizottság mondjuk pénteken összeül és eldönti, hogy hétfőre összehívják a parlament rendkívüli ülésszakát. Ezt követően egy egyéni képviselői indítvány alapján a parlament sürgősséggel egy nap alatt "ledarálja" a hivatalos ügymenetet, s még aznap megtörténik végszavazás is, anélkül, hogy a képviselőknek esélye lenne megismerni a megállapodás részleteit, és javaslatokat benyújtani ahhoz. Vagyis a kormánypárt a demokratikus törvényalkotási folyamat karikatúráját érti a "szokásos mód" alatt. A szocialista politikus szerint:

a Fidesz egyszerűen gúnyt űz a parlamenti demokráciából.

 

Emlékezetes: paksi beruházáshoz kapcsolódó orosz-magyar hitelmegállapodás tízmilliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) értékben négy kamatsávval – 3,95, 4,5, 4,8 és 4,95 százalék – jött létre. Az építkezés teljes költségét a szakértők ugyanakkor 5000-6000 milliárd forintra becsülik. Az orosz fél így mindössze a tényleges költségek hozzávetőleg felére ad kölcsönt, amit 25 éven át kell majd kamatostól visszafizetnünk.

Giró-Szász András szerint a megállapodás "fenntartja a magyar fél számára a mindenkori előtörlesztés lehetőségét, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a kifizetésekkel kapcsolatos jóváhagyás jogosítványát, amely egyértelmű magyarországi kontrollt jelent a költségek felett". Giró-Szász megjegyezte, hogy az NGM számításai szerint a paksi beruházás egyszázalékos gazdasági növekedést eredményez, több mint kilencezerrel növeli majd a foglalkoztatottak számát, és "egyértelműen nem veszélyezteti az államadósság csökkenő pályáját".

Ezzel szemben a szakértők szerint a valóság az, hogy szinte bizonyosan alulbecsült a beruházási költség és az építési határidő is. Az építkezés árának növekedésével pedig a kormányzat könnyen elveszítheti a kontrollt a kiadások felett. Ugyanakkor az sem bizonyos, hogy az építkezés egy százalékos gazdasági növekedést generál. Az pedig szinte kizárt, hogy több mint kilencezerrel növekszik a foglalkoztatottak száma, az építési munkálatokban ugyanis legfeljebb 2000-3000 ember vehet majd részt, s a dolgozók jelentős hányada nem hazai, hanem – tekintettel a speciális szaktudást igénylő feladatokra – külföldi szakember lesz majd. Ugyanakkor az új reaktorok létesítésének a költsége mindenképpen államadósság növelő tényező lesz, hiába igyekszik a Fidesz kozmetikázni az adatokat – állítják hozzáértők.

Mesterházy: fontosak a külföldi befektetők

Valóban találkozott tavaly év elején a világ egyik legnagyobb nukleáris energetikai vállalata, a francia Areva vezetőivel Mesterházy Attila. Ezt tegnap az MSZP elnöke, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje maga erősítette meg, válaszolva arra az mno.hu cikkre, amely múlt évi megbeszélést elevenítette fel. Közölte: minden olyan cégvezetővel – legyen francia, vagy német – szívesen találkozik, aki megkeresi és fontosnak tartja a magyarországi befektetéseket.  Hozzátette: minden esetben arra ösztönzi őket, hogy ruházzanak be itt és a jelenlegi kormány politikája ellenére is hosszú távon számoljanak Magyarországgal. Mint mondta, miniszterelnök-jelöltként sok meghívást kap cégvezetőktől, akiknek pártja gazdasági elképzeléseiről szokott beszélni. Szorgalmazza is ezeket a találkozókat, legutóbb kedden, amikor Finnország budapesti nagykövetségén uniós és NATO-nagykövetekkel is találkozott, elmondta, szívesen ismerteti az MSZP terveit a különböző cégek vezetőivel.

A Gazprom inkább hallgat

Az orosz gázipari óriásvállalat, a Gazprom nem kommentálja a Magyarországra szállított földgáz árának csökkentéséről szóló híreket – közölte tegnap az állami energetikai cég elnökének szóvivője. Szergej Kuprijanov hozzátette: általában nem szoktak a gázárról folytatott kereskedelmi tárgyalásokról tájékoztatni, vagy azokat kommentálni.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője beszélt az ATV szerda reggeli műsorában arról, hogy a magyar kormány a rezsicsökkentést úgy akarja elérni, hogy "szívességet kér Moszkvától", azt kérve: mérsékelje az árat még egy évre, hogy április1-jén további hatszázalékos gázárcsökkentést jelenthessenek be Magyarországon. Ezt a költséget pedig majd Paks kapcsán visszafizeti a kormány Oroszországnak – mondta a volt kormányfő, aki szerint a Gazprom elnöke őszi budapesti látogatása alkalmával 20 százalékos átmeneti engedményt jelentett be Magyarország számára.  A Gazprom szóvivő hozzátette: nem tud arról, hogy Alekszej Miller, a cég elnöke a nyilvánosság előtt beszélt volna a Magyarországnak szállítandó, vagy már leszállított földgáz árának esetleges csökkentéséről. A szóvivő arról sem nyilatkozott, folytak vagy folynak-e tárgyalások arról, hogy Magyarország olcsóbban kapja az orosz gázt.- írta nepszava.hu

A Paksi erőmű beruházás mindenkiből devizahitelest csinál

A baloldali összefogás szerint a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás évtizedekre devizaadóst csinál minden magyarból, és eladta az ország függetlenségét. Burány Sándor MSZP-s képviselő sajtótájékoztatón azt mondta: a 10 milliárd eurós orosz hitel egyharmaddal növeli meg az ország devizahitel-adósságát.  "Nem tudjuk mi történik, ha Matolcsy György végképp elszabadul, ha megszólal Kósa Lajos vagy Szijjártó Péter" – mondta, hozzátéve, az eredetileg 3000 milliárd forintos kölcsön értéke máris 3120 milliárd a forint gyengülése miatt, a miniszterelnök mégis hallgat arról, mit tesz, ha zuhanni kezd a forint. Szólt arról is, hogy a paksi erőmű jelenleg kevesebb mint 13 forintért termel meg egy kilowattóra áramot, ami a bővítés után óvatos becslések szerint is 27-31 forintra fog emelkedni.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: ahogy a bővítésről szóló szerződést, úgy a hitelmegállapodást is "titokban, stikában, sunyin" készül megkötni a kormány. Információja szerint az egyezség szövege már a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet, azt viszont nem tudni, hogy lesz-e emiatt rendkívüli ülés.  A PM politikusa kifejtette, Magyarország háromszorosan fogja visszafizetni a hitelt: a tőketörlesztés és a pontosan nem ismert kamat visszafizetése mellett orosz cégek részt vesznek a bővítésben. Így Magyarország több mint 5000 milliárd forintos kötelezettséget vállalt Oroszország felé – folytatta, megjegyezve: ezért és az erőmű fenntartásának költségei miatt fog várhatóan a kétszeresére nőni a paksi áram ára.
Azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila korábban találkozott a világ egyik legnagyobb energetikai vállalata, a francia Areva vezetőivel, Jávor Benedek jelezte: a Fidesz-kormány korábban nemzetközi tender kiírását ígérte, ahol reálisan öt cég indulhatott volna, köztük az Areva. Egy felelős politikus jól teszi, ha tárgyal a potenciális nyertesekkel, de nem teszi jól, ha titkos paktumot köt egyikükkel, mint tette az Orbán-kormány – hangoztatta. (MTI)

LMP: Magyarország egy tál lencséért válhat orosz atomgyarmattá

Az LMP szerint a kormány száz évre gúzsba köti az országot "az állítólagos egyszázalékos GDP-növekedésért és az állítólagos kilencezer munkahelyért cserébe".  Így reagált Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke a kormányszóvivő szavaira azzal kapcsolatban, hogy a kabinet szerdán megtárgyalta a magyar és az orosz kormány közötti, a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást. Giró-Szász András elmondta: a megállapodás tízmilliárd euró értékben négy kamatsávval jött létre, fenntartva a magyar fél számára a mindenkori előtörlesztés lehetőségét.  Szél Bernadett problémásnak ítélte a hitel összegét és a megegyezés módját, és bírálta azt is, hogy a kormányszóvivő a beruházás előnyeiről csak annyit árult el: kilencezer munkahely és egyszázalékos növekedés jön létre általa.
Felrótta: nem világos, hogy a hitel kamata a teljes futamidőn belül az adott sávon marad-e, hogy konkrétan mi dönti el a tényleges kamatok alakulását, illetve, hogy milyen módon kívánja kezelni a kormány a brutális árfolyamkockázatot. "Így taszítja Magyarországot tízmilliárd eurós adósságba a kormány, így száműz minden előremutató energiatermelési lehetőséget száz évre, és így teszi az országot az agresszív orosz birodalmi érdekeknek kiszolgáltatottá" – fogalmazott közleményében az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke. (MTI)

Paksi erőmű – Fidesz: A Gyurcsány-koalíció jelenleg is kórusban hazudik

A Gyurcsány-koalíció jelenleg is kórusban hazudik – így reagált a nagyobbik kormánypárt szerdán közleményben arra, hogy a baloldali összefogás szerint a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás évtizedekre devizaadóst csinál minden magyarból, és eladja az ország függetlenségét.
A Fidesz erre válaszul azt írta: "ma már nemcsak azt tudjuk, hogy korábban mindannyian támogatták a paksi atomerőmű bővítését és milliárdokat kaszált rajta a szocialista Józsa István és 80 millió forintot Gyurcsány Ferenc is, hanem ma már azt is tudjuk, hogy még egy évvel ezelőtt Mesterházy Attila is egy francia óriásvállalattal tárgyalt titokban a paksi bővítésről".

Hozzátették: a paksi fejlesztés éppen a hosszú távú rezsicsökkentéshez szükséges. A fejlesztés a magyar államadósságra nincs érdemi hatással, mivel a gazdaság talpra állt, az államadósság csökkenő pályán van és a fejlesztés az ország vagyonát gyarapítja.
Emellett tízezer munkahelyet is teremt – fűzték hozzá. "Ezeket a Gyurcsány-koalíció is pontosan tudja, de mégis hazudnak, ami azért is elképesztő, mert ugyanez a Gyurcsány-koalíció volt az, amely megduplázta az államadósságot, titokban tárgyalt a bővítésről mindenféle külföldi üzleti körökkel és még vagyonokat is kaszált az atomerőművön színlelt szerződésekkel" – zárta közleményét a Fidesz.  (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Gyurcsány szerint az atomenergia az egyik legjobb választás

Sólyom László el akar pusztítani mindnyájunkat

Orbán atomhívő lett, és más már nem is érdekli

Belendült a paksi atomúthenger

Sólyom szerint hitelességi válságban a hatalomgyakorlás

Ezért is fizetünk rá a paksi bővítésre

Paksról nem lesz népszavazás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás