A rovat kizárólagos támogatója

Az orosz atomjégtörő-flottát üzemeltető Roszatomflot megállapodást kötött hajóbérlőivel az északi-sarki turistautakról. Az idén nyáron nyílik meg a 28. jeges idegenforgalmi szezon.

A Paks2 atomerőműben főszereplő Roszatom orosz nukleáris energetikai konszernhez tartozó cég most 2019-ig kötelezte el magát és azt tervezik, hogy idényenként öt alkalommal visznek majd csoportokat Murmanszkból a „Föld tetejére” a világ legnagyobb nukleáris meghajtású jégtörője, az 50 let pobedi (A győzelem 50 éve), amely 2015-ben már teljesítette a századik küldetését az Északi-sarkra.

Az idén nyáron nyílik meg sorrendben a 28. jeges idegenforgalmi szezon.

Az első ilyen utazást 1990-ben indította a Roszatomflot, hogy így hasznosítsa hajóparkja szabad kapacitásait. Akkor három hajó, a Rosszija, a Szovjetszkij Szojuz és a Jamal szállította a turistákat a jégtáblák között. 2007 óta már csak az 50 let pobedi szállítja a zord, jeges birodalomba a kíváncsi turistákat. Egy – minden alkalommal 12 napig tartó – kirándulás ára 1,7 millió rubel körül van, vagyis meghaladja a nyolcmillió forintot. A hajó érinti a madárkolóniáiról és a tengeri állatok pihenőhelyeiről ismert Ferenc József-föld szigetcsoportot, a legbátrabbak és a legedzettebbek pedig az Északi-sarkon egy lékben megmártózhatnak a Jeges-tenger vízében is. Egy-egy túrán általában 100-130 utas vesz részt, a többségük külföldi.

Az atomenergiainfo szerint 2016-ban összesen 557 érdeklődő fizetett be ilyen utazásra. A korábbinál jóval kisebb volt tehát az érdeklődés: a 2015-ös rekordévben még 1225, egy évvel korábban pedig 738 turista szállt föl az atomjégtörő fedélzetére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás