Hirdetés
greenfo/MTI

Befejeződött az Országos Vízjelző Szolgálat integrálása a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Vízügyi Főigazgatóságba. Korábban a vízjelző szolgálat az év végén megszűnő VITUKI keretében működött, 2012. december 1-jétől pedig az OVF integrált szervezeti egységeként végzi munkáját.

Molnár Béla főigazgató szerint a vízügyi főigazgatóságnak két fő szakterülete van, a vízgazdálkodás és a vízkárelhárítás. A főigazgatóság egyik állandó egysége a központi ügyelet, amely folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy Magyarország területén mi történik a vizekkel. A másik állandó egysége az Országos Vízjelző Szolgálat, amely figyeli és előre jelzi a Magyarországra érkező vízhozamokat, a várható vízszinteket – közölte Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

Csík András, az Országos Vízjelző Szolgálat osztályvezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1892-ben jött létre a vízjelző szolgálat, amely 1929-ben a Vízrajzi Intézet, majd kisebb kitérők után 1952-től a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet (VITUKI) keretén belül működött 2012 nyaráig. Az Országos Vízjelző Szolgálat naponta mintegy 500 meteorológiai állomás és 440 hidrológiai észlelőhely mintegy 7000 adatát dolgozza fel. Közreadja a száz éves múltra visszatekintő napi vízjárási térképet, felügyeli és folyamatosan karbantartja a beérkező adatokból álló adatbázist. A vízjelző szolgálat a Duna Bizottság ajánlásának megfelelően a Duna menti országokkal adatcserét bonyolít le – mondta el Csík András.

A szolgálat a belső szakmai információkon túl a www.hydroinfo.hu, illetve a www.vizugy.hu honlapokon folyamatosan ad közérdekű tájékoztatást.

Kapcsolódó anyagok:

Elszáll a hajó – a VITUKI végnapjai

Gazdasági és környezetvédelmi károkat okoz a VITUKI felszámolása

Már Illés emberei is repülnek

Lefejezett hatóságok, katonás rend

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás