A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Elpusztult Kenyában 8 keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.

A Tsavo East Nemzeti Parkba átköltöztetett orrszarvúak elpusztulását egy vadvédelmi illetékes jelentette be Nairobiban. Az állatok halálának oka nem ismert, a tisztségviselő azonban hanyagságra célzott. A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális kudarcnak nevezte a nagy bejelentéssel járó áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget. A keskenyszájú orrszarvúak átköltöztetését azért hajtja végre a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS), hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítson a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről szállítanak át az ország délkeleti részén elterülő Tsavo Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

A szakemberek egyelőre találgatnak, hogy mi történhetett velük.

Az egyik feltételezés szerint sómérgezés vezetett az elhullásukhoz. A szokásos eljárás szerint a szarvukba jeladót építenek, hogy később is nyomon lehessen követni, merre járnak. Ezután teherautóra rakják, és már viszik is át a következő élőhelyére az állatokat. Ugyanígy jártak el annál a 14 példánynál is, amelyeket a Tsavo Nemzeti park egyik újonnan kijelölt területére költöztettek át a múlt héten. Csakhogy az állatok közül nyolc rövid időn belül elpusztult. Egyelőre nem tudni biztosan, miért.
Az egyik vadvédelmi szervezet vezetője szerint az orrszarvúk elhullhattak hanyagság, a szállítás körülményei, az altató hatása vagy épp sómérgezés miatt. Ez utóbbi lehetőséget tartják jelenleg a legvalószínűbbnek a kenyai hatóságok. Az új élőhelyükön ugyanis sósabb a rendelkezésre álló víz, amiből ha nagy mennyiséget ittak, attól még szomjasabbak lettek, a sok só pedig végzetesen megterhelhette szervezetüket. A boncolás eredménye a jövő héten lesz meg. Az áttelepítési programot most felfüggesztették, az életben maradt állatokat pedig szoros megfigyelés alatt tartják.(via RTL)

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.
 

Jelenleg nem az állatok számának növelésére koncentrálunk, hanem olyan technológiák bevetésére, amelyekkel hatékonyan tudjuk kezelni a vadállományt a nemzeti parkokon kívül és belül egyaránt  – mondta az akciót bejelentve Najib Balala idegenforgalmi miniszter.

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed – 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú – alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el. A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj.

Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.  A miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú maradt az átköltöztetést követően.

"A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre" – mondta Najib Balala. A kormány egyelőre nem reagált az áttelepítési katasztrófára.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek