A rovat kizárólagos támogatója

Sir David Attenborough legújabb tévéműsorában véresen komoly figyelmeztetést küldött az emberiségnek. A Homo sapiens kinyírja a bolygót.

A lassan hét évtizedes karrierje során a korábban készített filmjeiben vonakodott elfogadni a klímaváltozást, mert teljesen biztos akart lenni a tényekben. De a 93 éves Sir David Attenborough az eddigi legdrámaibb figyelmeztetését fogalmazta meg a londoni BBC Klímaváltozás – A Tények című, nemrég bemutatott, új tévéműsorában. Ha a következő évtizedben nem történnek döntő lépések, visszafordíthatatlan kár éri a természetet, a társadalmak összeomlanak – jelentette ki a világ egyik legismertebb és legtiszteltebb természetfilmese.

Attenborough 1926-ban Londonban született, de Leicesterben nőtt fel. A természet iránti rajongása már hétéves korában megmutatkozott. Madártojásokból, kövületekből és bélyegekből kis múzeumot gyűjtött össze, aminek egyetemi oktató apja révén több tudós is a csodájára járt. David a három fiúgyermek közül a középső volt, John, az öccse az Alfa Romeo olasz autógyár vezetőjeként, Richard, a bátyja Oscar-díjas rendezőként és színészként vált híressé, aki például a Jurassic Parkban is szerepelt. A fiúknak két, a nácik elől elmenekült zsidó mostoha lánytestvérük is volt, akiket a szülők 1939-ben fogadtak örökbe.

Az eredetileg az olajszakmába készült Attenborough végül a Cambridge-i Egyetem természettudományi szakán szerzett diplomát. Két évre behívták szolgálatra a haditengerészethez, és azt remélte, hogy végre utazhat, de pechjére az egysége végig Walesben állomásozott. Tudományos gyerekkönyveket szerkesztő kiadónál kezdett dolgozni, majd 1952-ben csatlakozott a BBC-hez, ahol a nagy fogai miatt a főnöke először eltanácsolta a képernyőtől.

Első önálló sikere az 1954-ben indult Zoo Quest című sorozat volt, amelyben még a régi viktoriánus szemlélet alapján a londoni állatkert számára keresgéltek és fogtak be vadakat a világ különböző pontjain. A népszerűsége ellenére otthagyta a közszolgálati tévét, és antropológiát tanult a London School of Economicson. A BBC azonban visszahívta őt az 1965-ben indult kettes csatornája élére, majd néhány évre rá mindkét csatorna programigazgatója lett. Miközben levezényelte a fekete-fehérről a színes adásra váltást, nemcsak az ismeretterjesztő filmeket szorgalmazta, de jóváhagyta például a biliárdközvetítést, a The Forsyte Saga sorozatot, és a Monty Python Repülő Cirkusza azóta kultikussá vált adásait is.

Sir David Attenborough dinoszaurusz maradványokkal. A Homo sapiens is megérett a kihalásra? kép: Atlantic

Ám ahogy az egyetemen sem maradt oktatni, nyolc év után úgy vált számára unalmassá a televízió vezetése is. Szabadúszóként folytatta példátlanul sikeressé vált természetfilmes pályafutását. Bejárta a világ szinte minden szegletét, a trópusoktól a pólusokig, Patagóniától Ázsiáig.

A komolyzenét – azon belül Schubertet és Bachot – szenvedélyesen szerető filmkészítő maga írja a szövegeit, szerkesztői dicsérik a nyelvezetét. A legrangosabb filmes díjak mellett irodalmi kitüntetésekben is részesült, és 1985-ben lovaggá ütötték. Megnyerő stílusához bátorság is párosult. Afrikában katonahangyák támadták meg, egyszer leesett egy magas trópusi fáról, és majdnem 84 éves volt, amikor minden bizonnyal a legidősebb emberként járt az Északi-sarkon. Bevallotta, hogy csak a patkányoktól fél, illetve azoktól a sötét barlangoktól, ahol előfordulhatnak ezek a rágcsálók.

Attenborough 47 évi házasság után 1997-ben vesztette el feleségét, akitől egy lánya és egy fia született. Éppen Új-Zélandon forgatott, amikor megkapta a hírt, hogy élete párja agyvérzést kapott, és kómába esett. Hazasietett, és még a felesége halálos ágyánál lehetett. Egy interjúban elmesélte, hogy bár nagyon szeretett utazni, ennek nagy ára volt, hiszen nem látta a gyerekeit felnőni. HVG.hu


A 93 éves Attenborough üzenete a világnak
Május 8-án ünnepelte 93. születésnapját Sir David Attenborough, akinek hála milliók ismerhették meg a minket körülvevő világot. Az utóbbi időben neki köszönhetően különösen nagy visszhangot kapott az óceánokban és tengerekben felhalmozódott óriási mennyiségű műanyaghulladék. Most azonban szokatlan kéréssel fordult az emberekhez.

70 évvel ezelőtt Attenborough egy felvételt készített Balin. A születésnapi kívánsága pedig az, hogy egy lemezlovas átváltoztassa ezt a három perces szent gamelán zenét egy olyan slágerré, ami az ibizai éjszakai klubok világába is könnyen beleolvad. Ennek érdekében pedig pályázatot hirdetett a Songlines magazinnal közösen.
A szám címe Gender Wayang:

A felvétel 1954-ben készült, amikor a BBC-nek a Zoo Quest című sorozat készítése közben komodói sárkányokat keresett. „A falubeliek kivételes pontossággal és valódi lelkesedéssel adták elő ezt az összetett zenét” – emlékszik vissza.

Sir David Attenborough forgat a BBC-nek 1960′-as évek.

A természetbúvár a különböző expedícióira gyakran vitt magával hangfelvevőt, így megörökíthette a helyi hangokat és zenéket. Azonban ezek a felvételek szinte kivétel nélkül kihasználatlanul álltak a BBC arhívumában – legalábbis eddig. Ugyanis a Radio 4 egyik műsorvezetője, Julian May felkutatta ezeket, miután tudomást szerzett létezésükről egy interjú során.  „Az 1960-as években még mindig voltak olyan részei a világnak, ahová az európai zene nem jutott el. Így azok a hagyományok, melyek évszázadok alatt alakultak ki, tovább élhettek a nyugati zene befolyása nélkül, amely később teljesen belepte a világot” – mondta a rádiós műsorvezető tavaly egy interjúban.

„Így az ezeken a régi felvételeken hallható zenék olyan minőségűek, amit ma már képtelenség lenne reprodukálni.”

A most indított pályázat zsűrijében a szakértők mellett Attenborough maga is benne lesz. Reményei szerint az ősi dallamot modern köntösbe bújtatva eljuttathatják az indonéz bennszülött zenét az újabb generációkhoz is. Ezzel pedig végső soron a fennmaradását szolgálják – írta a magyarmezogazdasag.hu.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek