A rovat kizárólagos támogatója

A hulladékok újrahasznosítása nagy kihívás a vállalatok számára, különösen az elektronikai hulladékok esetében.

Matthias egy európai projekt, a Close WEEE egyik partnere Németországban: "A Close WEEE projekt célja, hogy új megoldásokat fejlesszünk ki a hatékonyabb reciklálásra. Ez azért fontos, mert csak tavaly 12 millió tonna e-hulladék keletkezett Európában."

Az északon fekvő Krefled városába látogatunk, ahol egy cég az elemek és akkumulátorok újrahasznosítására specializálódott. Az SME szintén a Close WEEE projekt egyik partnere. A cél, hogy az elemekből 12 féle értékes anyagot minél hatékonyabban tudjanak kimenteni.  Az SME-nél jelentős előrelépések történtek egy egyedülálló technika kifejlesztésében. A lítium és a grafit kinyerése sikeres, korábban ez a két anyag külön nem volt kinyerhető.

Reiner Weyhe, cégvezető:  "A mai kihívás, hogy egy lítium inonos elemből nikkelt és rezet nyerjünk ki, valamint kobaltot. A nikkel és a réz különösen értékes, világszerte gond a reciklálása."
 

A lítium és a grafit kinyerése nem csak gazdasági szempontból fontos, mivel ezek ritka anyagok, és az ipar egyre többet használna ezekből. Az elmúlt évben háromszorosára emelkedett az ára. A Close WEEE projekt ezért is célozza a ritka anyagok reciklálását.

"A projekttől kapott támogatás alapvető fontosságú számunkra, mert korai szakaszban segíti a fejlesztéseinket!" – mondta Reiner Weyhe.

Egy mobiltelefon alkatrészeinek reciklálásához fontos, hogy minél többen tisztában legyenek vele, mennyi értékes anyagot tartalmaz egy telefon. Az újrahasznosításról ezért online információs platform nyílt: a werecycle.eu oldalon. A Close WEEE projktet az Európai Bizottság támogatja. Így nem csak kötelezik a cégeket az újrahasznosításra, hanem támogatják is az EU-s direktíva teljesítését.
Új üzleti modellek fejlesztésével kiterjedtebb recikláló gazdaság működtethető Európában.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek