Hirdetés

A balaton-parti új szabályozási tervvel kapcsolatos egyeztetési folyamatánál úgy tűnt, hogy minden rendben zajlik majd, ám most úgy tűnik, a kormány megvezette a balatoni önkormányzatokat: az ígért alapos és közvetlen párbeszéden alapuló egyeztetésből nem lett semmi, miközben több komoly aggály is felmerül az új fejlesztési tervekkel kapcsolatban.A Balaton létezését, használatát, így az egyes emberek tóval való találkozásának lehetőségét is hosszabb távra meghatározhatja a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási terve néven készülő központi szabályozás, ami egy korábbi szabályozás helyébe lép.

Balatontipp szerint először úgy tűnt, hogy a tervről az október 25-én elindult nyilvános társadalmi vita a rövidnek tűnő kéthetes határidő ellenére is korrekten zajlik.  Korábban ugyanis Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség településtervezési, településrendezési főosztályának vezetője egy júniusi csopaki fórumon beszélt arról hogy nagyjából június végére készülnek el a terv teljes átdolgozásával, szeptemberben megkezdik az egyeztetéseket, amelynek két fő vonulata lesz. Az egyik, ami nem lesz publikus, kifejezetten az önkormányzat és a Miniszterelnökség saját belső egyeztetése lesz, a másik pedig – ha az önkormányzatokkal egyezségre jutottak – egy széles körű “társadalmasítás” lesz.

Nem ezt ígérték

Az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy az egyeztetési folyamat önkormányzatokkal kapcsolatos része nem a júniusi ígéret szerint zajlott. A Balatoni Szövetség elnöke október 29-én arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy az új terveket a napokban kapta meg, és november 8-ig véleményezheti a 44 Balaton-parti település, valamint a Balatoni Szövetség (BSZ). Balassa Balázs jelezte: kissé rövidnek tartják a hátralévő hét munkanapot egy ilyen kérdés egyeztetésére, és attól tart, így nem lehet teljes körű az önkormányzatok észrevételeinek begyűjtése.

Ezt a BSZ részéről egy markánsabb vélemény követte pár nap múlva a Balatontipp szerint. A szövetség ugyanis közölte, hogy a szabályozási tervvel kapcsolatos több konkrét probléma említése mellett emlékeztetett rá, hogy a Balaton partvonalát az elmúlt több mint másfél évtizedben meghatározó, 2003-as jogszabály megalkotását többfordulós egyeztetés előzte meg, amely most elmaradt. “A balatoni önkormányzatok ragaszkodnak ahhoz, hogy az új jogszabály megalkotásakor is személyesen és a helyszíneken is egyeztethessék szándékaikat a terv készítőivel” – hangsúlyozta Balassa Balázs az MTI írása szerint.

Elfelejtődött a közvetlen párbeszéd

A Balatontippnek több polgármester is megerősítette, hogy a nyilvános társadalmi vita megnyitása előtt nem került sor az ígért közvetlen egyeztetésre. Októberben egy e-mailben megkapták a letölthető anyagok linkjét, majd CD-n postán is kiküldték mindenhová a tervet, de szó nem volt közvetlen párbeszédről. Gyakorlatilag csak arra kaptak lehetőséget, amire bárki más, hogy e-mailben jelezzék az esetleges kifogásaikat, javaslataikat.

A tervvel kapcsolatban pedig vannak aggályok. A Balatontipp szerint például az új terv egy több ponton is vitatott része például a Club Aliga területének szabályozása. Ezzel kapcsolatban az Aligai Fürdőegyesület több más civil szervezettel közösen nyílt levélben sorolja aggályait.

A Hotel Füred és környékén a készülő szabályozási terven például a parti sávot zöldterületként és parti sétányként jelölték. Ez a Balatontipp szerint azonban inkább csak elvi lehetőség, ugyanis a portál úgy tudja, hogy a terület használati jogát egy háttéralkuval évtizedekre átadták a hotel tulajdonosainak. A portál kereste Kolossa Józsefet is a korábbi, csopaki kijelentésével kapcsolatban, de a főosztályvezetőtől a nem érkezett válasz a portál kérdéseire.
Via napi.hu


Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni. A vesztes a folyamatosan megkurtított természeti környezet, és a magyar nemzet. 
Az ellopott Balaton – Orbán emberei megszereznek mindent

Az elmúlt években a Balatont szép lassan bekebelezi, beépíti, és zöldteleníti közpénzből az Orbán/Tiborc/ Mészáros családi üzleti érdekkör. A fideszes újgazdag oligarcha és kiszolgáló rétegének státuszszimbóluma a tavi vitorlázás is, melynek sok természet és tájromboló kikötői beruházás az egyik ára.
A Balaton-törvény miatt mehet a zöldirtás

Nyitókép: Mólóépítés a balatonfenyvesi vitorláskikötőben fotó: Győrffy Árpád balatontipp

Kapcsolódó anyagok:

Új ipari kikötő épülhet a Balatonnál

Az Orbán-kormányok környezetpolitikájáról: sem a múlt, sem a jövő

Orbán gazdasági érdekei felülírják a Balaton ökológiáját

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás