A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vesztegetés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot tett az illetékes ügyészségnél a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke, Zsák Ferenc ellen – értesült az MTI Hírcentrum.

Mint az m1 tegnap esti Híradójában elhangzott: a rendőrség vádemelési javaslattal befejezte a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke ellen folytatott nyomozást. A gyanú szerint az egyesület elnöke 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a gyár bővítése ellen benyújtott bírósági keresetét. Magyarországon ekkora összegű vesztegetési ügy még nem volt.

Mint elhangzott: a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke bíróságon támadta meg a gyár környezethasználati engedélyét, ám eközben az egyesületnek juttatandó támogatásról tárgyalt az Audival. Az NNI tájékoztatása szerint a zöld szervezet elnöke előbb 30, majd 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a fellebbezését a környezethasználati engedéllyel kapcsolatos bírósági eljárásban. A pénzt támogatási szerződés alapján, öt évre elosztva kérte. Az Audi látszólag elfogadta az ajánlatot, de közben feljelentést tett.

A Híradó információi szerint az NNI gazdaságvédelmi főosztálya a nyílt nyomozás elrendelése előtt titkosszolgálati eszközöket és módszereket is alkalmazott. Bartha László, az NNI szóvivője a Híradónak nyilatkozva azt mondta: "az eljárást a nyomozó irodánk befejezte és a gyanúsítottal szemben vesztegetés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal elküldtük az ügyet az ügyben illetékes ügyészség felé."

Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke tagadja a vesztegetést. Szabadlábra helyezése után az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a következőket mondta: "Az volt a céljuk, hogy megtörjek lelkileg és fizikailag is. Fizikailag sikerült is megtörniük." A vádemelésről a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség dönt, várhatóan egy hónapon belül – hangzott el a Híradóban.

A TTT tavaly év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A társulat vezetőjét tavaly május 30-án vette őrizetbe az NNI vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án előzetes letartóztatásba helyezték.

A környezetvédőt tavaly októberben helyezték ismét szabadlábra. Ekkor a hajdú-bihari helyettes főügyész is elmondta: a Zsák Ferenc ellen vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás tovább folytatódik. A győri Audi-gyár üzemcsarnokának alapkövét 2011. július 7-én rakták le.

Zsák Ferenc szabadon Zsák Ferenc szabadon

Kapcsolódó anyagok:

Szabadságot az Audi-ügy iratainak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek