A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

Az ausztrál kormány halomra gyilkolná a cápákat, a közvélemény azonban nem ért ezzel egyet. Évente 12 embert ölnek meg a cápák, 11. 417 cápát ölnek meg az emberek óránként!

A nyugat-ausztráliai hatóságok parthoz közeli csapdákba csalják, és megölik a cápákat. Christopher Neff, a Sydney Egyetem cápaszakértőjének véleménye szerint ennek az a magyarázata, hogy a kormány úgy gondolja, az emberek félnek a cápáktól és támadás esetén azonnali intézkedéseket várnak. Ezt azonban cáfolja a Sea Life Conservation Alapítvány által készített közvéleménykutatás.

A sydney-i akvárium 583 látogatójának közreműködésével készült felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek többsége, 77 százalékuk nem érez jelentős félelemérzetet a cápák jelenlétében, és 87 százalékuk úgy véli, nem szabad megölni ezeket az állatokat. A válaszadók 69 százalékának az a véleménye, hogy a hatóságoknak fel kellene készíteni az embereket az esetleges veszélyhelyzetek kezelésére, illetve azok elkerülésére, szerintük az oktatás kulcsfontosságú ebben a kérdésben.

A válaszadók 4 százalék értett csupán egyet a cápák megölésével, és 9 százalékuk felelte azt, hogy támogatja a további cápacsapdák kihelyezését. A többség nem fél a cápáktól. Ausztráliában 1791 óta 892 cápatámadást jegyeztek fel, ebből 217 halálos kimenetű volt. Tavaly tíz alkalommal támadtak a ragadozók emberre, mely során ketten életüket vesztették.

A legtöbb cápatámadás Nyugat-Ausztráliában történt, itt tehát nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre. Idén már 45 cápát mészároltak le, melyek a csapdahálóba keveredtek, és a kormány nem tervezi, hogy változtat a bevett gyakorlaton.

A szakértő, Neff ugyanakkor úgy véli, hogy a hatóságok intézkedése eltúlzott, az emberek nagy része már más szemmel néz a cápákra, mint akár néhány évvel ezelőtt tették. Mint mondja, minél többször találkoznak ezekkel az állatokkal, minél többször látják őket az akváriumokban, annál kevésbé félnek tőlük, és különbséget tudnak tenni a Hollywood-i filmekben és valóságban látott állatok között.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek