Hirdetés
greenfo/MTI

Több mint negyedmillió repülőkutya szállt meg egy észak-ausztráliai várost. Ezzel párhuzamosan járványügyi készültséget is elrendeltek, ugyanis az állatok terjeszthetik az akár halálos denevérveszettséget is.

A járványügyi központ arra figyelmeztette a Darwintól 300 kilométerre délre fekvő Katherine város lakosait, hogy tartsák távol magukat a repülőkutyáktól, ugyanis azok hordozhatják az ausztráliai denevérek lyssavírusát. A kórt az állatok harapásával vagy karmolásával lehet elkapni. Amennyiben ez megtörténik, azonnali oltással még hatékonyan lehet szembeszállni a kórral.

A kis vörös repülőkutyák (Pteropus scapulatus) február végén érkeztek a városba. Az elmúlt napokban számuk elkezdett fogyatkozni, de még mindig tömegesen vannak jelen a külvárosi részeken.

A repülőkutyákat az őshonos növényzet csábíthatta a területre, vagy élőhelyük pusztulása, illetve a megváltozott éghajlat késztette őket helyváltoztatásra – fejtette ki egy természetvédelmi őr a BBC-nek. A város tele van egzotikus, egész évben virágzó illetve gyümölcsöt hozó növényfajokkal, és valószínű, hogy az állatok csak "megtankolni" álltak meg egy nagyobb vándorlás során.

A szakértők elmondása szerint igen ritkán, mindössze kétszer vagy háromszor fordul elő egy évtized alatt, hogy ilyen sok repülőkutyát lehessen látni Ausztrália északi részén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás