Hirdetés
greenfo/mti

Több száz kamionos, valamint lakóautó- és terepjáró tulajdonos vette körül járművével tegnap az ausztrál parlament épületét Canberrában, hogy a tervezett széndioxid-kibocsájtás adó ellen tiltakozzanak és új választásokat követeljenek.

A rendőrség becslése szerint a tüntetők körülbelül 350 járművel, főként kamionnal vonultak végig dudálva a főváros központján és elhaladtak a kisebbségben kormányzó kabinet vezetője, Julia Gillard hivatali lakása mellett is. A demonstrálók a parlament előtt gyűltek össze, ahol "A szén-dioxid jó dolog" és "A demokrácia halott" feliratú táblákat lengettek, tiltakozva az ellen, hogy a kormány tervei szerint a légszennyező anyagok főbb kibocsájtóit minden tonna levegőbe jutatott szén-dioxid után megadóztatnák. Mint azt a "Bizalmatlansági Konvoj" elnevezésű megmozdulás egyik szervezője, Kate Stuart elmondta, voltak olyan tüntetők, akik 5700 kilométert vezettek, hogy részt vehessenek a demonstráción.

Bár az ausztrál gazdaság összességében kiemelkedően teljesít, és a válság is elkerülte a déli kontinenst, az erős ausztrál dollár, a magas infláció és a csekély belső kereslet miatt a virágzó bányászaton kívüli ágazatok nehéz időkön mennek keresztül. A közelmúltban több nagyvállalat is bejelentette, hogy munkaerő-leépítésekbe kezd.

A kamionos tüntetés, amely ebben a hónapban a második kormányellenes megmozdulás volt a fővárosban, várhatóan nem vezet majd új választásokhoz, de jelzi, hogy egyre nő az elégedetlenség a tavaly újraválasztott Gillard politikájával szemben.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ausztrália megadóztatja fő szennyezőit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás