A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ausztrál növényvédelmi hatóság szeptember 1-jétől május 31-ig szigorú intézkedéseket vezet be a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska behurcolásának megakadályozására, a lehetséges fertőző országok között Magyarország is szerepel.

A nagy kockázatú árukat kötelező fertőtleníteni metil-bromiddal vagy szulfuril-fluoriddal, illetve hőkezeléssel. A magyar szabályozás csak a hőkezelést engedélyezi.
Az ausztrál hivatal által kockázatosnak minősített országok között, amelyekben jelen van az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) Oroszország és az Egyesült Államok mellett számos európai ország szerepel írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Az ausztrál szabályozás a listán szereplő országokban előállított vagy onnan szállított különböző kockázatos árukra vonatkozik. Ide tartoznak többek között a vegyipari termékek, az üzemanyagok, továbbá a fa, az üveg, a fémek, valamint a gépalkatrészek. A rendelkezés azokra a hajókra is érvényes, amelyek a megjelölt időszakban kockázatos országokban kikötnek, onnan származó rakományt vesznek fel vagy átrakodnak, illetve ausztrál területre érkeznek.
A megjelölt időszakban alternatív engedélyezési rendszer lép életbe. Az exportálni szándékozó magyar cégeknek a magyar hatóságok felé nincs bejelentési kötelezettségük, az előírások igazolásához az ausztrál hatóságokkal kell felvenniük a kapcsolatot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás