A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/euronews

50 éve nem volt akkora szárazság Ausztráliában, mint most az ország Új-Dél-Wales tartományában. A hivatalos meghatározás szerint a szárazság mértéke 100 százalékos. Szabad préda lett a kenguru.

Ez azt jelenti, hogy Új-Dél-Wales területének gyakorlatilag 100 százalékán szinte semmi esőt nem mértek az elmúlt hónapokban, ami nem megszokott. Az állattartókat sújtja a víztelenség a leginkább, ahogy egyikük mondta, csak reménykedhetnek, hogy valamikor esni fog.

Ahhoz, hogy a birkák jól fejlődjenek napi 6-10 liter vizet kell inniuk. A szarvasmarháknak pedig ennek a mennyiségnek a sokszorosára van szükségük. Ennyi víz viszont nincs a tározókban. Akik meg tudták oldani és volt pénzük is vezetéken viszik a vizet a farmokra, akiknek erre nincs lehetőségük, ritkítják az állományt és csak a legegészségesebb állatokat tartják életben.

Új-Dél-Wales két éve az áradások miatt került be a hírekbe. Az ausztrál kormány 140 millió dollárt különített el, az aszálykárok enyhítésére. 

A térséget 1965 óta nem tapasztalt szárazság sújtja, kevesebb mint 10 milliméter csapadék hullott az Ausztrália mezőgazdasági termelésének egynegyedét adó szövetségi állam nyugati, észak-nyugati és középső körzeteiben az elmúlt hónapban – írja az MTI. 
Nehéz idők. Nincs senki sem az államban, aki ne epekedne eső után- mondta Niall Blair, a legfontosabb iparágakért felelős miniszter.

Niall Blair szerint a szárazság miatt állatjóléti válság fenyegeti Új-Dél-Wales sok térségét, mivel kenguruk nagy csoportjai letarolják a mezőket, fellegelik azokat maguk és a haszonállatok elől. Ezért a helyi kormány engedélyezte, hogy a gazdák maguk vegyék kezükbe a kenguruk vadászatát. Feloldották a kilőhető állatok számának korlátait, nem kell a gazdáknak engedélyt kérni vadászatra, nem kell megjelölni az elejtett állatok tetemét, amivel az állomány nagyságának nyilvántartását segítik.

A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy az állam kenguruvadászati kvótájának csupán 13 százalékát meríti ki általában, ami a mostani szárazságban nem elég. Ray Borda, a kenguru iparági szövetség elnöke bírálta a döntést. A kereskedelmi vadászokat is képviselő szervezet aggodalmának adott hangot az ellenőrzés nélküli vadászati engedélyek miatt és felszólította a kormányt, hogy a kenguruk számának gyérítésére a hivatalos profi vadászokat ruházzák fel, akik humánusabban végzik el a feladatot.

Az előrejelzések a következező három hónapra az átlagosnál szárazabb időt jósolnak.  A szomszédos Queensland területének 60 százalékát is szárazság sújtotta térségnek nyilvánították, és Victoria, Dél-Ausztrália államokat sem kíméli a szárazság.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek