A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ausztria nagymértékben pénzeli a dél-csehországi temelíni atomerőmű működése ellen évek óta rendszeresen tiltakozó cseh környezetvédelmi aktivistákat – állítja a prágai sajtó.

"A felső-ausztriai kormány az idén 8 millió koronányi összeget oszt szét tíz szervezet között. Közülük hét szervezet a Cseh Köztársaságban van bejegyezve" – írja az iHned, a Hospodárské Noviny gazdasági napilap hírportálja. Az itt nyilvánosságra hozott kimutatásokból kitűnik, hogy 2008 és 2010 között a cseh környezetvédő szervezetek évente átlagban több mint 200 ezer eurós támogatást kaptak együttesen az osztrákoktól. A felső-ausztriai kormány az atomenergia-ellenes programok pénzeiből támogatja a cseh aktivistákat. A Hospodárské Noviny szerint a cseh környezetvédők az után fordultak az osztrákokhoz, hogy a cseh állam néhány éve jelentősen korlátozta a környezetvédő szervezetek támogatását.

"Több pénzt kellett kérnünk az osztrákoktól. Konkrétan 27 ezer eurót, amelyek a Temelínbe tervezett két új reaktorblokk elleni kampányra kívánunk felhasználni. Ezek olyan projektek, amelyekre reményünk sincs cseh forrásokból pénzt kapni" – nyilatkozta a hírportálnak Edvard Sequens, a Calla környezetvédő csoport aktivistája.

"A támogatást kérő szervezeteknek elsősorban az osztrák határ közelében lévő atomerőművek elleni jogi lépésekre és a lakosság körében folytatandó felvilágosító kampányra kellene összpontosítaniuk tevékenységüket Csehországban" – állítja Rudi Anschober, a felső-ausztriai tartományi vezetés környezetvédelmi felelőse egy interjújában, amelyet az iHned idéz. A hírportál szerint az utóbbi években a legismertebb csehországi környezetvédelmi szervezetek – például a Dél-csehországi Anyák vagy a DUHA – is rendszeresen kérnek és kapnak anyagi támogatást az osztrákoktól. Vojtech Kotecky, a DUHA mozgalom programigazgatója elmondta, hogy az idén Temelínen kívül kampányt szerveznek az új állami energetikai koncepció ellen is, amely az eddiginél nagyobb mértékben számol az atomenergia felhasználásával. Az állami energetikai koncepciót az év közepéig kell elfogadnia a kormánynak, majd a parlamentnek.
"Úgy véljük, nem feltétlenül szükséges, hogy Csehország legyen a világ egyik legnagyobb áramexportőre" – indokolta a DUHA terveit Kotecky.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás