A rovat kizárólagos támogatója

Ausztriában több mint 90 ezer magánszemély nyert támogatást az Éghajlat- és Energiaügyi Alapból napelemes rendszerek, illetve energiatárolók vásárlásához,  A pályázók között 323 millió eurót fognak szétosztani, a kormány emellett azt is tervezi, hogy eltörli a fotovoltaikus rendszerek áfáját.

A március 23. és április 6. között zajlott első támogatási fordulóban csak az A és B kategóriában 90.000 pályázatot nyújtottak be – ezekben a kategóriákban 20 kilowattos teljesítményig adnak támogatást a lakossági fotovoltaikus rendszerekhez. Az osztrák energiaügyi minisztérium most úgy döntött, hogy a magánszemélyek által benyújtott összes támogatási kérelmet jóváhagyja- írta a német PV Magazine.

A 90.700 magánszemélytől érkezett pályázaton kívül további 9300 pályázatot nyújtottak be nagyobb, 20 kilowatt és 1 megawatt közötti teljesítményű fotovoltaikus rendszerekre. Ebben a kategóriában versenyeztetési eljárást alkalmaztak, és a legalacsonyabb ajánlatokat fogadják el. Emellett további 33.000 kérelem érkezett tárolórendszerek támogatására is.

A rekordszintű keresletre való tekintettel Leonore Gewessler energiaügyi miniszter egyszerűbbé és kevésbé bürokratikussá akarja tenni a pályázati rendszert, az áfa eltörlése pedig annak az előfeltétele, hogy később majd egyáltalán ne legyen szükség pályáztatásra. A nulla százalékos áfakulcsra vonatkozó javaslat már a Pénzügyminisztérium asztalán van, és az energiaügyi miniszter gyors változtatást sürget.

„Igazán jó hír, hogy ilyen sokan jelentkeztek. A több mint 100.000 kérelem abszolút rekord” – nyilatkozta Gewessler egy sajtótájékoztatón. „De ez egyúttal kihívás elé is állít minket. Most van itt az ideje, hogy a finanszírozást ésszerűen alakítsuk ki. Más országok kedvező tapasztalatokkal rendelkeznek az áfa eltörlésével kapcsolatban. Ezt komolyan meg kell vitatnunk” – folytatta.

Vera Immitzer, a Photovoltaic Austria, iparági szövetség elnöke szintén örömét fejezte ki a támogatási felhívás iránti nagy érdeklődés kapcsán. Rámutatott, hogy 2022-ben Ausztria napelemes kapacitásainak növekedése először lépte át az egy gigawattos határt. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy még mindig sok a tennivaló, különösen a kereskedelmi méretű fotovoltaikus rendszerek esetében.

A szövetség által készített felmérés szerint ugyanis a megkérdezett cégek 66%-a panaszkodott a hálózati csatlakozási lehetőségek szűkösségére, 61% találta túlzottan hosszadalmasnak a támogatások kifizetését, és 50% szerint az engedélyeztetési eljárás túl bürokratikus. Emellett a megkérdezettek kétharmadának gondot okoz a szakképzett munkaerő megtalálása, de a legtöbben, 73 százaléknyian még mindig az ellátási láncokkal kapcsolatban panaszkodtak.

Az osztrák kivitelező cégek azonban a problémák ellenére is bizakodóak a jövőt illetően, hiszen megrendelésekben nincs hiány. A támogatásoknak köszönhetően fellendülő lakossági szegmens mellett a hálózati méretű erőművek építése is felfutóban van, amiről egy tavalyi cikkünkben írtunk részletesebben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek