Hirdetés

Főként magyarországi kistelepülések polgármesterei és képviselői csatlakoztak ahhoz a háromnapos tanulmányúthoz, melynek során a résztvevők ausztriai energiaközösségek működésébe nyerhettek betekintést. A Reflex Környezetvédő Egyesület által szervezett  szakmai út ahhoz a nemzetközi SHAREs projekthez kapcsolódott, melynek egyik fő célkitűzése – az ismeretátadáson túl – a megújulóenergia-közösségek népszerűsítése illetve új közösségek létrehozásának elősegítése, mentorálása.

A 12 fős magyar delegáció tagjai az ország különböző településeiről érkeztek. A résztvevők között volt Kajárpéc, Kunsziget, Répceszemere – a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tagjai – illetve Alsómocsolád, Orfű, Magyarhertelend és Szászvár polgármesterei és képviselői, de csatlakoztak résztvevők Győrből is.

2024. április 22-24. között  a program első napján a magyar résztvevők Stremben találkoztak a Heiligenbrunni energiaközösség, az OurPower SCE valamint helyi és környékbeli önkormányzatok képviselőivel. A résztvevők eszmecserét folytattak a SHAREs projekről, a magyar partnerek céljairól, az energiaközösségekkel kapcsolatos magyarországi helyzetről, majd előadást hallhattak a Heiligenbrunni energiaközösség működéséről és tapasztalatairól; illetve az energiaközösségek működését segítő energiaadat-megjelenítő rendszerről is. A lehetséges kapcsolódási pontokat keresve a felek különféle pályázati illetve esetleges határon átívelő együttműködési lehetőségeket is áttekintettek. A csapat ezt követően megújulóenergia fejlesztésekhez (napelem, biogáz, távfűtés) kapcsolódó jó példákat látogatott meg Stermben.

A tanulmányút második napjának reggelén az időjárás némi havazással kedveskedett a résztvevőknek, így a programváltozásnak köszönhetően a magyar csapat belevetette magát a közösségi tervezésbe. A rögtönzött műhelymunka célja a résztvevő települések lehetséges projektmeghatározása volt; azaz vázolták az energetikai kérdésekkel összefüggő helyi problémákat, kihívásokat és megvizsgálták, hogyan lehetne energiaközössség létrehozásával orvosolni azokat. Az ötletek kidolgozásához a SHAREs projektben megalkotott projekttervező segédletet – un. üzleti canvas modellt használták.

Ezen a napon két bécsi találkozóra nyílt alkalom. Egyfelől egy Bécs külvárosában működő kisebb energiaközösség képviselőjével beszélgetett a magyar csapat. Hasznos példája volt annak, hogyan kivitelezhető az energiamegosztás több lakóépület mintegy 10 egysége között, magánszervezésben. A beszélgetést itt is rövid bejárás követte, a környékbeli megújuló energiás lakossági rendszerek megtekintésével.

Délután a CANCOM Austria AG székhelyén fogadták a csapatot, ahol egy izgalmas előadás keretében bemutatták az ausztriai energiaközösségek helyzetét, a “Green Energy Pottendorf” regionális megújulóenergia-közösség működését; de fontos információkat és tapasztalatokat osztottak meg a méltányos tarifákról és az elszámolási rendszerről is.

A tanulmányút utolsó napján Tulln önkormányzatához látogatott el a delegáció, ahol a regionális megújulóenergia-közösséggel – alapítástól a működési tapasztalatokig – ismerkedtek meg a résztvevők.

A magyar delegáció igazán hasznosnak találta a tanulmányutat; a tapasztalatok és az új ismeretek kiváló alapot nyújtanak a helyi közösségi kezdeményezések beindításához.

A találkozókhoz kapcsolódó előadások ezen a linken érhetők el >>>

A tanulmányúton készült képek fotóalbuma >>>

A projekthez kapcsolódó KÖZÖSSÉGI ENERGIA TUDÁSTÉR

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás