A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát – mondván kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

A házi macska, tudományos nevén Felis catus az 1787. invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába.

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házi macskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy nagyon sok emlőst és madarat ejtenek el – magyarázta Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás „fő felelősének” tart.

A tudós szerint a macskák „100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”.

A boldog macska
Wojciech Solarznak a minap egy tévévitában egy állatorvossal szemben kellett megvédenie az álláspontját. Dorota Suminska írónő, az A boldog macska című könyv szerzője szerint méltatlanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, pedig annak több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek „madárgyilkos” homlokzata.

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házi macska besorolása megfelel az EU-s irányelveknek.

A macskát kb. 10 ezer évvel ezelőtt háziasíthatták az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában – érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

Kapcsolódó anyagok:

Pacsirtavédelmi macskazárlat

A behurcolt macskák miatt kipusztulhat egy ausztrál erszényes

Halomra pusztítják Ausztrália macskái az őshonos állatokat

Szokatlan állatvédelem: macskát csak pórázon

Elkészült a washingtoni macskaleltár

A macskák mellett itt az új gyilkológép

A vadmacskák jövőjét a házimacskák veszélyeztetik

Életveszélyesek az ausztrál macskák

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás