A rovat kizárólagos támogatója

Tesztelés alatt van az 5G mobilhálózat, amitől rengetegen tartanak. A félelem talán nem alaptalan, ugyanis Hágában 300 madár pusztult bele a tesztelésbe – már ha igaz.

Nagyon sok írás jelent meg már korábban is arról, hogy a mobilhálózatok veszélyesek, de természetesen arról is írtak az újságok, hogy egyáltalán nincs mitől tartanunk. Még előttünk áll az 5G bevezetése, Hágában viszont történt valami, ami aggodalomra adhat okot mindenki számára. A mai generáció számára elképzelhetetlen az élet mobiltelefon, illetve wifi nélkül. Imádunk kapcsolódni a hálózatokhoz, amikor várakoznunk kell az orvosnál, vagy, amikor utazunk.

Hamarosan bevezetésre kerülne az 5G wifi, ezzel kapcsolatban számtalan vita kerekedett már. Több kutatás is azt állítja, hogy a daganatos betegségek kialakulása és az 5G mobilhálózat között bizonyítható kapcsolat áll fenn. Ráadásul a közbeszédben sokan emlegetik a wifit csendes gyilkosként, mivel alattomos, és senki sem gondolja, hogy ártalmas, káros lenne. Nem szeretnénk állást foglalni, nem állunk az 5G oldalán, de ellene sem vagyunk, viszont rátaláltunk egy különös történetre, ami az Epovhtimes oldalán jelent meg.

A nem pletykalap hírében álló portál azt tette közzé, hogy az 5G tesztelésekor Hollandiában nem kevesebb, mint 298 teljesen egészséges madár hullott el! A hírek szerint két hágai parkban is találtak feltehetően ugyanakkor elpusztult madarakat, a Huijgenspark egyes részeit ezután lezárta a rendőrség, és megtiltották a kutyák sétáltatását is. A tetemeket megvisgálta a holland élelmiszerhatóság, a Wildlife Health Center és a Wageningen Egyetem állatorvosi laboratóriuma is. Megállapították, hogy az elpusztult madarak nem voltak betegek, egyszerűen lehullottak a fákról. Sharon Lexmond a De Wulp Bird Sanctuary-tól elmondta, hogy a madarak valószínűleg szívmegállás miatt haltak meg.

Csak egy héttel később derült fény arra, hogy a HS Tele Center tetején röviden a madarak elhullása előtt új mobiladót építettek, ami alulról nem látható. Ez az árbóc 5G átviteli és vételi rendszerrel van felszerelve, egyelőre azonban csak feltételezhető, hogy a madarak egy 5G kísérlet áldozatai voltak. Bizonyítani még nem sikerült a dolgot, az viszont kiderült, hogy a teszt 7.4 GHz-es csúcsfrekvencián történt, ami 4,05 cm-es hullámhossznak felel meg, ez pedig képes rezgéseket létrehozni a szervezetben.

Az agraroldal.hu szerint egyes szemtanúk azt is állítják, hogy a parkban található kacsák furcsán viselkedtek, szinte mindannyian egy időben dugták víz alá a fejüket, mintha megpróbálnának valamit elkerülni. Páran megpróbáltak elrepülni, azonban néhány szárnycsapás után visszaestek a vízbe, szédülten. Eléggé furcsa, bennem azért felmerül a kérdés, hogy milyen hatást gyakorol majd az 5G az emberi szervezetre…     ÉS A HÍR CÁFOLATA


Nem, az 5G-től sem fogunk mind meghalni

Ahogy minden új technológia bevezetése előtt, az ötödik generációs mobilinternet-hálózatok beindítását megelőzően is fellángoltak az esetleges egészségügyi ártalmakról szóló találgatások. Ezrek írják alá a petíciókat, amelyekben az 5G beindításának leállítását követelik, abban a szent meggyőződésben, hogy élve megsütnek majd bennünket a mikrohullámú adóállomások. Erre azonban meglehetősen kicsi az esély.

Rákot okoz a wifi? Rákot okoz a 4G? Rákot okoz a 3G? Rákot okoz a GSM? Rákot okoz a tévé- és rádióadás? Úgy tűnik, ezt mindig el kell játszani, hiszen a vezeték nélküli adattovábbítási rendszereket üzemeltető cégek nem nyugszanak: újabb és újabb technológiákat fejlesztenek ki, csak azért, hogy végül csak sikerüljön tömegesen kivégezni azokat az előfizetőiket, akikből élnek.

A még sehol sem bevezetett 5G körüli aggodalmak 2017-ben kezdődtek (bár az lett volna a meglepő, ha ezt a generációváltást elkerülik ugyanazok az állítások és viták, amelyek elődeit körüllengték). Kezdetben 180, aztán még több kutató írt alá egy nyílt levelet, amelyben az ötödik generációs mobilinternet-hálózatok beindításának elhalasztását követelik. Mint ebben írják, mindaddig nem lenne szabad élesíteni ezeket a hálózatokat, amíg a lehetséges egészségi kockázatokat teljesen és végérvényesen ki nem vizsgálják az iparágtól független szakértők.

Erre leginkább azért van szükség – írják –, mert az 5G hálózatok jelentősen megemelik az emberekre nehezedő rádiófrekvenciás elektromágneses terek erejét, és az aláírók szerint ezek a terek bizonyítottan károsak az emberi egészségre és a környezetre. Ennek nyomán aztán közösségimédia-szerte beindultak a hivatásos rettegők, az 5G-t a chemtrail, a HAARP és a védőoltásokba rejtett agykontrollmikrocsipek világába  emelve.  A nyílt levél sejtetéseiről egy dolgot azonnal le kell szögeznünk: semmi sem bizonyítja, hogy az 5G hálózatok működésének bármiféle egészségi következményei lesznek, mivel ilyen vizsgálatokat még sehol sem végeztek. A rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás káros hatásairól pedig azt érdemes tudni, hogy ahol az ember számára is releváns mértékű és idejű sugárzást alkalmaztak (kísérleti állatokon), méghozzá a való életben is értelmezhető körülmények között, ott nem bizonyosodott be gyakorlatilag semmilyen káros hatás. 
Folytatás: Rosszabbul terjedő 5G 


Mi is pontosan az 5G mobilhálózat!  

5. generációs mobil hálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a mostani 4G/IMT-Advanced standardok után következő, jelenleg javasolt telekommunikációs rendszer. A Qualcomm cég által 2016. októberben bemutatott kezdetleges csipje, a Snapdragon X50 5G modem, támogatja a 28 GHz-es sávban való üzemelést, melyet már milliméteres hullámsávnak is neveznek. A 800 MHz-es sávszélesség mellett lehetővé válik akár 35,46 gigabit per másodperces adatsebesség elérése is. A tervezett 5G hálózat nagyobb kapacitással működne, mint a jelenlegi 4G, ezzel nagyobb lefedettséget biztosítana a széles sávú mobilos hálózatoknak, és támogatja az eszközök közötti, az ultra elérhető és a kiterjedt gépi kommunikációt is. Az 5G-s kutatás és fejlesztés céljai között szerepel, hogy a 4G-hez képest csökkentse a szerverhez viszonyított késleltetést és az akkumulátorhasználatot, így teremtve meg a lehetőséget a tárgyak közötti internet kifejlődéséhez.  

A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie: több tízezer felhasználónál az adatsűrűség tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendű kell legyen. Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania. 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között. Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen. A lefedettség növelése, jelentős hatékonyságnövekedés, az LTE-hez képest jelentősen csökkenő késleltetés.  

A The Next Generation Mobile Networks Alliance azt mondja, az ületi és felhasználói igények kielégítése végett a rendszert 2020-ig ki kell fejleszteni. Azon kívül, hogy nagyobb sebességet kell biztosítani, új használati esetekre is fel kell készülni. Ezen kívül ez lehet a tárgyak internetének az alapja, valamint természeti katasztrófák idején életmentők kommunikációjában lehet alkalmazni. 2016. július 14-én az USA Szövetségi Kommunikációs Bizottsága elfogadta az 5G hálózatok számára a 28 gigahertz, 37 GHz és a 39 GHz sávok kijelölését.

48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy „emberkísérlet”

„Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ehhez hosszabb időt felölelő vizsgálatok kellenének, ám ilyen hosszú kísérletekre a bevezetés küszöbén már egész biztosan nincs idő” – mondja Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának illetékes osztályvezetője. Hasonlóan látják a kérdést azok a kutatók és orvosok, akik még 2017 szeptemberében nyílt levélben kértek időt.

A ma már több mint 48 ezer tudós és szervezet által aláírt nemzetközi petíció globális moratóriumot követel az ötödik generációs mobilhálózatok – napjainkban már a bevezetés utolsó fázisaiban járó – telepítésére, amíg csakugyan be nem bizonyosodik, hogy az új technológia nem jelent veszélyt senkire. A felhívás hangneme határozott. „Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G-, 3G- és 4G-hálózatok mellett. E sugárzás bizonyítottan káros az emberekre és a környezetre. Az 5G bevezetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon” – írják.

A sugárzás károsságának bizonyítottsága valóban nem kérdés, abban viszont már hosszú évek óta nem értenek egyet a tudósok, hogy milyen határérték felett beszélhetünk egészségkárosító hatásról. „A GSM és a 3G kapcsán sokat vizsgálódtak, a kutatások különböző eredményekkel zárultak. Az Egészségügyi Világszervezet végül úgy döntött, lehetséges rákkeltőnek tekinti a mobiltelefonok kommunikációjához használt frekvenciát. Ez nagyon fontos lépés, ugyanakkor tudni kell azt is, hogy az ijesztően hangzó minősítés a lehetséges besorolások közül a legenyhébb” – magyarázza Thuróczy.

A sugáregészségügyi szakember szerint a veszély felmérése során érdemes számításba venni, hogy az ötödik generációs mobilhálózat a jelenlegi szolgáltatásoknál jóval magasabb frekvencián fog működni. Eleinte az Európai Unióban és a világ számos országában a 3,6 gigahertzes tartományban használják majd a hálózatot, de már lefoglaltak több sávot, még a 26 GHz-eset is hozzá. „A magasabb frekvencia előnye, hogy kevésbé hatol be az emberi szervezetbe, vagyis kisebb a behatolási mélysége. Ahol viszont behatol, ott épp emiatt nagyobb lehet az elnyelt sugárzás mennyisége, vagyis jobban koncentrálódik majd.”

Részletek a témához kapcsolódó HVG cikkben >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás