Hirdetés
Forrás: 24.hu

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium – közölte az AM a Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán található posztjára hivatkozva.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrártárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. Ennek érdekében korábban módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény is. Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is. De itt még nem állhatunk meg, ezért további újításokat és könnyítéseket kezdeményezünk – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezik a kutak vízmérő-órával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területek vonatkozásában minden költség nélkül, egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak – tette hozzá. Így továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat. A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak. Most erre kínálnak újabb megoldásokat – emelte ki a miniszter.

Mit jelent, kiket érint, hogy nem kell vízóra a kutakra?

házi, háztartási vízigény kielégítését szolgáló kutaknál (például amikkel a kiskertet locsoljuk) eddig sem volt előírva vízóra-felszerelési kötelezettség. Viszont a mezőgazdasági öntözőkutaknál (amelyeknél a kút talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el, illetve a kúthoz kapcsolódó öntözőrendszer kizárólag a létesítő, üzemeltető művelése alatt álló területek öntözését szolgálja legfeljebb 300 hektáron) a bejelentés jóváhagyását követően, illetve a létesítés során a kutat a víz mennyiségének mérését biztosító digitális kútvízmérővel kellett eddig felszerelni. Ez a kötelezettség szűnhet meg az Agrárminisztérium kezdeményezésére.

Lehet, hogy mégsem kell bejelenteni a kutakat

De úgy tűnik, lesz más könnyítés is. Az Infostart azt írja az Inforádió Aréna című keddi műsorára hivatkozva (az 50. perctől beszélnek erről), hogy az agrárminiszter ott arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági célú kutaknál a múltra visszamenőlegesen semmilyen szankciót vagy semmilyen tehertételt nem kívánnak a gazdákkal szemben alkalmazni, és a belterületi, lakossági fúrt kutaknál is ezt az elvet kell szem előtt tartani.

Mi azt a javaslatot szeretnénk a kormány asztalára tenni, hogy az egészet úgy kell hagyni, ahogy van, ne kelljen semmilyen lakosságvegzáló történet, és én még azt is bátorkodnám kijelenteni, hogy egyáltalán a bejelentéstől is tekintsünk el, mert semmilyen veszélyt nem hordoz magában az, hogy valakinek az udvarán van egy 12-13 méter mély kútja, ami gyakorlatilag az esővizet gyűjti össze és azzal a maga kis veteményesét vagy a virágágyását meglocsolja  – mondta a miniszter.

A lépést azzal indokolta, hogy a kutak engedélyeztetésére  „ráépült egy olyan ipar, amitől az ember megretten”. Példaként említette, hogy akár 400 ezer forintot is elkérnek egy kút kamerás átvizsgálásáért, de egy kútfúrói igazolás ára is lehet már 75-100 ezer forint.

Ez lehetetlen állapot. Nem hozhatjuk ilyen helyzetbe az embereket. Ezt azonnal be kell fejezni  – jelentette ki, és visszautasította azt a jelenséget, hogy szerinte a regisztrációs kötelezettséget felhasználva sokan nyerészkedni próbálnak az embereken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás