Hirdetés

Miközben 25000 millió forinttal segíti a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus miatti nehézségek leküzdésében, a hazai zöld civil szféra 70 milliós pályázati támogatását megszüntette. Orbán Viktor nagy látványzöldülése ennyit ér valójában.

A kormány 25 milliárd forinttal segíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében – közölte ma az agrárminiszter.

Nagy István kiemelte: a koronavírus-járvány alatt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását a kormány prioritásként kezeli. Hozzátette: az Agrárminisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv részeként dolgozta ki a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programot, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatás formájában juttatnak 25 milliárd forintnyi többletforrást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. A program egyes ágazatokban a már meglévő támogatási konstrukciók keretösszegének növelésén, más ágazatokban pedig új átmeneti támogatási programokon keresztül valósulhat meg. Az új támogatási konstrukciók kidolgozását a minisztérium megkezdte és mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően azokat mielőbb meghirdethessék – tette hozzá. a magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti vagy önfoglalkoztató – áll az MTI mai hírében.

A zöldek kivéreztetése

A környezet, és természetvédelem területén tevékenykedő hazai civil szervezeteket az elmúlt évtizedekben – különböző neveken – a szakminisztérium pályázatai segítették. Az éves támogatási keret évről évre csökkent, és az elosztásba is az idő múlásával egyre kisebb mértékben szólhatott bele a zöld civil szféra.
A 2. Orbán kormány 2010-ben likvidálta az önálló zöld tárcát, és a sok esetben ellenérdekelt agrárszféra szakminisztériumába olvasztotta. A fideszes agrárszervezetek és a szakminisztérium asszisztálásával a termőföldeket javarészt a hatalomközeli baráti köröknek játszották át, melyet Ángyán József professzor részletes megyei tanulmányai egyértelműen bizonyítanak.
A környezetvédelmi területet folyamatosan devalválta, a szakemberek nagy részét kirúgták, vagy elüldözték, a hatósági jogosítványokat fokozatosan lenyirbálták,  a kormányhivatalokba kihelyezett zöldhatóság kezdetben a Simicska birodalom, az utóbbi években a Mészáros birodalom beruházásainak útját egyengeti. Lásd a legfrissebb almásfüzitői esetet.

A Természetvédelmet is jelentősen szétverték, a költségvetést felezték, a létszámot radikálisan csökkentették, a nemzeti parkokat devalválták ökoturisztikai desztinációkká, a vízügyet lepasszolták a belügyhöz, most pedig a civil szféra is megkapta a végső döfést.

Igaz a civil szervezeteket az Orbán rezsim minden területen ellenségnek tekinti, így nem csoda, hogy a zöld vonalon már amúgy is csak 70 milliós éves keretet is megszüntették. Hivatkozva a járványra. Csakhogy itt a bibi: ebben a pandémiás időben az értelmetlen stadion beruházásokra változatlanul ömlik a közpénz, a Balaton Orbán család általi körbeépítése/betonozása közpénz támogatásokkal folytonos, a soha meg nem térülő Budapest-Belgrád vasútvonalat   titkosították, és a nemzet legnagyobb paksi atom zsákutca projektjét is átgondolatlanul tolják. És azt se felejtsük el, hogy miközben a hazai vállalkozók nagy részét cserbenhagyta ( kivéve javarészt a Fidesz közeli holdudvart) Orbán rezsimje, a külhoni magyarokat nem csak a sportberuházásokon keresztül tömi magyar adófizetői pénzekkel a vélt politikai előnyért/szavazatokért.
Hogy a civil keretet megszüntették, az nem a sajtóból tudták meg az év elején pályázók, hanem a minisztérium levélből.

Orbán Viktor nemrég nagy hajcihővel kommunikált látványzöldülése ennyit ér valójában.


Frissítés 2020 május 5: Államtitkári ígéret: mégsem veszik el a civil zöld keretet
 Az LMP-s Schmuck Erzsébet nyomására most visszakozik az Agrárminisztérium. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás