Hirdetés

A vidra, ez a vízhez kötött életmódú vízi ragadozó emlős elterjedési területén majd mindenhol kipusztult. Ugyanakkor hazánkban még egységes és fejlődő állománya él, emiatt Nyugat- és Észak Európában “vidranagyhatalomnak” neveznek bennünket, ami nem azt jelenti,hogy létszámuk idehaza jelentős, hanem azt, hogy az említett földrajzi régiókhoz képest még sűrű a nálunk lakó vidraállomány létszáma.

A hazai állomány jelentős része folyóink mentén lakik; szerencsére a három évvel ezelőtti szamosi- és tiszai ciánmérgezést is átvészelték ezeknél a folyóknál élő vidrák.Sajnos azonban a jégzajlás és az árvíz megtizedelheti létszámukat, főleg a még fészekben lakó kölykök, és a hosszabb utat még kiállni nem képes süldő állatok eshetnek áldozatul, mint azt az elmúlt években és napokban is tapasztaltuk folyóinknál(Tisza, Duna, Körösök).

Fontos, hogy az állomány ritkulását megakadályozzuk, ezért külön figyelőszolgálatot tartunk a “vidrafigyelő hálózat” tagságának bevonásával. Igyekszünk megmenteni a bajba került állatokat, akiket a Fővárosi Állat- és
Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállítunk, s tavasszal, mihelyst megerőssödtek, szabadon engedjük őket. Tavaly így három vidra nyerte vissza a szabadságát.

Ahhoz, hogy vidravédelmi munkánk hatékony legyen fontos, hogy minél többen értesüljenek ebbéli ténykedésünkről. Ezért felhívással fordulunk mindenkihez, aki a folyók mentél él/dolgozik; ha beteg, legyengült vidráról tud, azonnal értesítsen bennünket, az állatokat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium engedélyével a Fővárosi Állatkertbe szállítjuk. Kérjük azt is, hogy minden olyan vidrára vonatkozó észrevételt és tapasztalatot osszanak meg velünk, ami e veszélyeztetett állatfaj megismerését és hathatós védelmét erősítheti.
***********************************************
Az alapítvány elérhetősége: 06-30-258-3637, postacím: 1156. Bp., Nyírpalota u. 60.
Gera Pál elnök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás