A rovat kizárólagos támogatója

Az etanol, azaz az alkohol segíthet abban, hogy a növények akár két hetet is túléljenek víz nélkül, állapította meg egy friss kutatás. Az alkoholizáló növények 75 százaléka élte túl a két hetet –  a vízzel locsoltak 5 százalékával szemben.
Vízhiány idején a növények maguk is etanol termelésébe kezdenek: a kutatók nem tudták még feltárni ennek okát, de a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói úgy döntöttek, kipróbálják, segíti-e a túlélést, ha alkoholt kapnak a szárazság sújtotta növények.
“A felfedezés olyan vegyületek keresése során történt, amelyek ellenállóvá teszik a növényeket a stresszel szemben” – mondta Motoaki Seki, a tanulmány vezető szerzője a CNN-nek.

Alkohollal túlél a növény szárazságban is
Az eredmény nemcsak a hobbikertészeknek lehet jó hír, hanem a búza vagy rizstermesztőknek is új eszközöket adhat kezébe. Az alapvető élelmiszerek szárazságállóvá tétele segíthetne az élelmiszerellátás bizonytalanságának csökkentésében, amely a világ számos részét érinti, és amelyet a hőhullámok, az ukrajnai háború és az ellátási lánc problémái súlyosbítanak. A kutatók szerint az etanol hasznos és egyszerű módja annak, hogy a szárazság vagy vízhiány idején világszerte növeljék az élelmiszertermelést.

A kutatók rizst és búzát ültettek, rendszeresen öntözték, majd egy csoportnyi növény földjére etanolt is locsoltak három napon át. Ezt követően nem öntözték többé a növényeket két héten át. Úgy találták, az etanollal locsoltat jobban bírták a szárazságot, mint azok, amelyek mindvégig csak vizet kaptak. Az alkoholizáló növények 75 százaléka élte túl a két hetet –  a vízzel locsoltak 5 százalékával szemben.

A módszer olcsó és egyszerű
“Az etanol külső alkalmazása hasznos, egyszerű és kevésbé költséges mezőgazdasági módszer lenne a különböző növények szárazságtűrésének fokozására” – mondta Seki. Nem mindegy ugyanakkor, mennyi alkoholt kapnak a növények, mert az etanol magas koncentrációja gátolja azok a növekedését, vagyis otthon nem éri meg kísérletezni a növények leitatásával.

Felkészülnek az aszályra
A tanulmány azt is vizsgálta, az etanol hogyan védi a növényt. A lúdfő, egy kísérletekben gyakran használt kis növény segítségével a kutatók felfedezték, hogy amikor az etanollal kezelt növények már nem kapnak vizet, a levelek felületén lévő apró nyílások, az úgynevezett sztómák bezáródtak, így visszatartva a vizet és a hőt.

Az etanollal kezelt növények már azelőtt úgy kezdtek viselkedni, mintha szárazságot tapasztalnának, még mielőtt ténylegesen megfosztották volna őket a víztől.
Ez a génexpresszió a növényeknek előnyt ad a szárazságra való felkészülésben – vélekedett Seki. A módszert hamarosan laboron kívül is tesztelni kezdik- írta az infostart.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás