A rovat kizárólagos támogatója

Mikor a Balatonfüredi Erdőért Facebook csoport alapítójától hallottam a jelentős tölgyerdő kivágásokról, elmentem a Koloska völgybe a turistaúton egészen addig, ahol kikapaszkodik a völgyből és egy kicsit már áttekinthető táj. Hát, döbbenet: a 80 – 100 éves tölgyekből álló erdőt nemrég kivágták.

Aszófőn van egy kis szőlőterületem, apámtól örököltem. Mifelénk a borkészítésnek az volt az alapszabálya: ha valamit nem rontunk el, minden évben finom borunk lesz. A szőlőművelést, borkészítést minden évben ugyanúgy végezve tényleg finom borunk volt. Sajnos, ez az utóbbi években megváltozott. Valami baj történt a borral, megbetegedett, rossz ízű lett. A szakirodalomból kiderült, hogy a must alkoholos erjedésének ideális hőmérséklete 18 – 21 Celsius fok, 25 Celsius fok erjedési hőmérséklet fölött a bor már károsodik.  A 2000 – es évek elején, mikor a borkezelést még apám irányította, a nyár augusztus 20. körül véget ért. Mire a szőlőt szüreteltük szeptember vége felé, már javában ősz volt. Hűvösek voltak az éjszakák és nem túl melegek a nappalok sem.

2000 óta a nyár 50 nappal lett hosszabb!

Az utóbbi években 20 nappal korábban kezdődött a nyár és 30 nappal később, szeptember 17. körül csökken a napi középhőmérséklet 17,71 Celsius fok alá. (A meterológiai nyárnak akkor van vége, ha a napi középhőmérséklet kisebb 17,71 Celsius foknál.) Az utóbbi években a szőlő szeptember elejére megérett és 30 Celsius fok körüli hőmérsékleten szüreteltük le. A must azonnal 25 Celsius fok fölött kezdett erjedni.

Ha kicsit nyitottak vagyunk a hírekre, akkor egymás után, egyre komolyabb helyekről halljuk, hogy ha 5, esetleg 10 év alatt nem tudjuk megállítani a légkör széndioxid szintjének az emelkedését, akkor a klíma gyorsuló melegedése nemcsak a hagyományos szőlőtermesztést és a borászatot lehetetleníti el, hanem végveszélybe sodorja a jelenlegi emberi civilizációt.

Mikor a Balatonfüredi Erdőért Facebook csoport alapítójától hallottam a jelentős tölgyerdő kivágásokról, elmentem a Koloska völgybe a turistaúton egészen addig, ahol kikapaszkodik a völgyből és egy kicsit már áttekinthető táj. Hát, döbbenet: a 80 – 100 éves tölgyekből álló erdőt nemrég kivágták.

Balatonfüredi erdő a Koloska völgyi turistaút mellett kép: Küsz András

Szakmámból adódóan szeretem a dolgokat a számok tükrében is áttekinteni.

Lássuk a számokat!

A Bakonyerdő évente 300 000 m3 fát termel ki. Egy darab 80 – 100 éves tölgy kivágásával kb. 2 m3 fatömeghez jutnak hozzá. Ha a továbbiakban a 80 – 100 éves tölgyet tekintem kalkulációs alapegységnek (nyilván, nem csak tölgyeket vágnak ki), akkor a 300 000 m3 fatömeg kitermeléséhez kb. 150 000 db 80 – 100 éves tölgyet kell kivágni.

És ezt a rengeteg fát évente ki is vágják. Erről leggyorsabban úgy lehet meggyőződni, ha megnézzük a Google Maps műholdképét (a műholdképek frissek, a tavaly ősszel a tájban bekövetkezett változásokat már tartalmazzák).

Hogyan hat a klíma melegedésére a fakivágás?

Egy 80 – 100 éves tölgy évente (egy vegetációs időszak alatt) 3780 kg CO2 – t köt meg.
Ha a kalkulációm nem téved sokat, akkor a 150 000 érett, koros, ereje teljében lévő fa kivágása az erdő CO2 megkötési teljesítményét évente 500 000 tonnával, azaz félmillió tonnával csökkenti. Hatalmas CO2 mennyiség. Hogy érzékeljük ennek a CO2 mennyiségnek a nagyságát, vessük össze az autók által kibocsátott CO2 mennyiséggel. Egy 2017 – ben gyártott benzin vagy dízel üzemű autó Magyarországon átlagos éves futásteljesítménnyel évente 1896 kg CO2 – t bocsájt ki. Azaz, egy tölgy két új állapotú benzines vagy dízel autó CO2 kibocsátását semlegesíti. A fakitermelés akkor klímasemleges, ha minden kivágott 80 – 100 éves tölgy után leselejtezünk 2 db benzines autót, helyettük üzembe állítunk 2 db elektromos autót. Az elektromos autó bruttó költsége 10 millió Ft. Az elektromos autó csak akkor klímasemleges, ha az áramot napelemmel vagy szélerőművel állítjuk elő.

Nézzük a döntési lehetőségeket:

A. Egy db 80 – 100 éves tölgy kivágása kapcsán 20 millió Ft beruházás szükséges. Csak a Bakonyerdő Zrt. 1 éves fakitermelési tevékenysége 3 000 milliárd Ft beruházással tehető klímasemlegessé.

B. Lehetséges, hogy nem történik meg évente a 3 000 milliárd Forintos beruházás. Ekkor a fakivágás gyorsítja a felmelegedést. A kivágott érett, erejük teljében lévő fák többé nem kötik meg a CO2 – t, a helyettük maradt alacsony bozót és a magoncok a nagy fák CO2 megkötésének a töredékét képesek pótolni.

C. Alternatíva, hogy az Erdészet nem vágja ki a ezeket a tölgyeket. Ez az eset a jelenlegi klímahelyzeten nem változtatna, konkrétabban: nem rontana.

Hogy melyik lehetőséget választjuk, azon is múlik, milyen világban fogunk élni 10, ill. 30 év múlva.

fakivágások Balatonfüred környékén. Küsz András fotóinak montázsa

Nem igaz az az érv, hogy a fakivágás gazdasági szükségszerűség. A Bakonyerdő Zrt. árbevétele 2019 – ben 9 640 millió Ft volt, üzemi tevékenységének eredménye 145 milllió Ft. 1 köbméter fa kivágásán az erdészet 483 Ft üzemi eredményt ért el. Egy db 80 – 100 éves tölgy kivágásával az erdészet 966 Ft üzemi eredményt ért el. Nemzetgazdasági szinten a 145 millió Ft nem tétel, nem jelentős kiesés az állami költségvetésből.

Nem igaz az az érv, hogy a fákat újraültetve a széndioxidot lekötő képesség megújul. A következő 5 – 10 év alatt a magoncok, a fiatal fák széndioxidot lekötő képessége töredéke lesz csak az erejük teljében lévő, érett, 80 – 10 éves fákénak. 5 év alatt nem újul meg a 100 éves fa. Az erdei 80 – 100 éves tölgyek NEM MEGÚJULÓ ERŐFORRÁSOK.

Az elmúlt 10 – 20 évben nagyon gyorsan változott körülöttünk a világ. Erre csak egyetlen egy válasz a megfelelő: nekünk is gyorsan kell cselekednünk!

Szerző: Küsz András, okleveles gépészmérnök, mérnök közgazdász. Szakmai pályája jelentős részében vezetőként dolgozott autóipari cégnél és a MÁV-nál, majd 2009. után vezetési trénerként és controlling tanácsadóként tevékenykedett gépipari, olajipari és húsipari cégeknél, tovább biztosítótársaságnál és állami hivataloknál. András a Balaton-felvidékről származik, és mindig is fontos volt számára a természettel való kapcsolat: bejárta kenuval a magyar folyókat, a mai napig szőlőt művel és bort készít Aszófőn.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás