A rovat kizárólagos támogatója
Katus Eszter

Miközben a kormány arról faggatja a lakosságot, vajon „dühíti-e őket Brüsszel”, úgy tűnik, a saját berkeikben is vannak, akik ha nem is kedvelik az EU-t, profitálnak az onnan érkező forrásokból. Például az agrártámogatásokon keresztül, amelyek közül egyet, az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatot végig is nézte az Átlátszó, hogy megtudja, kiknek hozott hasznot. Az 549 nyertesből azokat ellenőrizték, akik 1 milliárd forint feletti támogatást kaptak – ez több mint 50 cég.

Így derült ki, hogyan jutottak uniós és hazai milliárdok többek között Horváth István fideszes parlamenti képviselő cégének, a Kósa Lajoshoz és Bánki Erikhez köthető vállalkozóknak, az alapítványba kiszervezett Ménesbirtoknak, Csányi Sándor több cégének, az Ángyán-jelentésekből ismert, földárveréseken taroló családoknak vagy éppen Varga Zoltán üzlettársának.

„Az állattartó telepek korszerűsítésére több mint 206 milliárd forint volt az eddig megítélt támogatás, amivel országszerte összesen 460 baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, valamint juh- és kecsketartó telep fejlesztését támogattunk” – mondta dr. Nagy István agrárminiszter májusban Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban.

Az Átlátszó kíváncsi volt, kik szerepeltek sikerrel ezen a pályázaton, és pontosan hova került az a 206 milliárd forint, ezért közadatigénylést nyújtott be az Agrárminisztériumhoz. A minisztérium a 15 napos határidőn belül válaszolt és megküldte a nyertesek listájához vezető linket.

Ez alapján az agrárminiszter által emlegetett pályázat a VP-4.1.1-20 – Állattartó telepek fejlesztésének támogatása elnevezésű program, amelyben baromfitartók, sertéstartók, szarvasmarhatartók, juhtartók, kecsketartók, lótartók, nyúltartók, méhészek és még több más gazdasági haszonállattal foglalkozó állattenyésztő volt érintett. A cégek új állattartó telepek létrehozására, meglévőek korszerűsítésére, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére kérhettek támogatást.

A részletes oknyomozás >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás