A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az űrből készült felvételeken látható, hogy jelentősen zöldebbé vált az Alpok hegyvonulata – állapították meg tanulmányukban osztrák és svájci tudósok. Az Alpok fahatár feletti területének 77 %-a zöldebb ma, mint 1984-ben.

Az Bázeli Egyetemen dolgozó Sabine Rumpf ökológus vezette kutatócsoport az 1984 és 2021 között az űrből készített felvételeket elemezték. A növényzet erős növekedése mellett 1700 méter felett a hótakaró kicsi, de mérhető csökkenését is felfedezték. A tudósokat a kizöldülés mértéke lepte meg leginkább.

A kutató az APA hírügynökségnek azt mondta, számítottak a felmelegedés hatásaira, de egyikük se várta, hogy ilyen jelentős és kiterjedt lesz a zöldülés.

A klímaváltozás következtében az Északi-sarkvidék növényezének erős növekedését már dokumentálták. A Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régióról azonban még nem készült átfogó elemzés – közölték a tudósok.

A Science tudományos lapban most megjelent tanulmányban kimutatták, hogy az alsóbb régiók klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényei új területet nőttek be a vizsgált időszakban. Ezen kívül a vegetáció sűrűbb lett, a növények magasabbra nőnek a műholdfelvételek szerint.  Az 1700 méter feletti alpesi területeknek csak egy százalékán csökken a növényzet.

„A zöldebb hegyvidék kevesebb napsugárzást ver vissza, mint a hó, így a klíma további melegedéséhez vezet. Ezek a változások felborítják az alpesi rendszert, ami fokozza a föld- és sárcsuszamlások esélyét, negatívan hat a turizmusra és hó- és jégmennyiségtől függő ivóvízellátásra” – mondta Rumpf.

Nyitókép: Gaetan Meme francia pásztor az Alpokban, mögötte némi zölddel Fotó: Jeff Pachoud AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek