Hirdetés

Az Agrárminisztérium Ágazati Értéktár Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) 2022. január 3-án megtárgyalta a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete által felterjesztett „Füvészkert ELTE” ágazati értéktárba történő felvételéhez című előterjesztést, amely vonatkozásában az alábbi döntést hozta.


Az ágazati értéknek a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény (a továbbiakban: hungarikum törvény) értelmében meg kell felelnie a nemzeti érték definíciójának, miszerint:

„nemzeti érték: a magyarság és a magyarországi államalkotó nemzetiségek tevékenységéhez, termelési kultúrájához, tudásához, hagyományaihoz, a magyar tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, illetve a tájhoz és élővilághoz kapcsolódó materiális vagy immateriális javakat magába foglaló tájérték, amely tanúskodik egy emberi közösség és az adott terület történelmi kapcsolatáról”.

A Bizottság a hungarikum törvény alapján megvizsgálta a „Füvészkert ELTE” c. javaslat ágazati értéktárba történő felvételére vonatkozó kérelmet, amely kapcsán megállapította, hogy jelen előterjesztés minden elemében megfelel az ágazati értéktár kategóriának. A javaslat átfogó képet nyújt az európai hírű kertről.

A Botanikus Kert jelenkori hatásai közül megemlítendő a kiemelten fontos természetvédelmi feladata (veszélyeztetett, védett növények megőrzése, mesterséges elszaporítása, visszatelepítési kísérletek folytatása), valamint az élő gyűjteményének szemléltető oktatásban betöltött fontos szerepe – kísérleti, valamint kutatási helyszínt biztosít a hallgatók, oktatók és kutatók számára egyaránt.

Dr. Nagy István miniszter úr támogató döntése értelmében a „Füvészkert ELTE” nemzeti értékként az Agrárminisztérium Ágazati Értéktárába 2022. január 14-én felvételre került.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás