A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója környezetvédelmi kérdésekről tanácskozott tegnep Alaszkában az északi-sarki térség országainak külügyminisztereivel, és kijelentette: Donald Trump elnök kormányzata nem sieti el a döntéseit ezen a területen.

A megbeszélésen az Egyesült Államok mellett Oroszország, Kanada, Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia és Izland külügyminiszterei vettek részt. A konferencia az 1991-ben alakult Északi-sarkvidéki Tanács kétévente megrendezett szokásos ülése volt, és rányomta bélyegét az új amerikai kormányzat környezetvédelmi kérdésekben tanúsított szkepticizmusa és esetleges kilépése a 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezményből. 

Az amerikai külügyminiszter tájékoztatta kollégáit, hogy a Trump-kormányzat jelenleg még áttekinti a környezetvédelemmel, s ezen belül is elsősorban a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémákat, és nem sieti el a döntéseket. "Nagyra becsüljük, hogy mindegyiküknek megvan a saját álláspontja, mi is meg fogjuk hozni a mi döntéseinket, amelyek az amerikai érdekeket tükrözik majd" – fogalmazott Tillerson. 

Finnország külügyminisztere, Timo Soini dicsérte az Egyesült Államok szerepét az Északi-sarkvidéki Tanácsban, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy a párizsi klímavédelmi egyezmény fontos eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben. A konferencia résztvevői a párizsi klímaegyezményt is megemlítik zárónyilatkozatukban, de csupán annak életbe lépésére és végrehajtására emlékeztetnek, s felszólítják az egész nemzetközi közösséget az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására. 

A globális felmelegedés folyamata különösen érzékelhető az Északi-sarkvidéken: olvadnak a jéghegyek és kiolvad a permafroszt, vagyis a nagyobb mélységig tartósan fagyott állapotban lévő talaj is. Elemzők rámutatnak: a felmelegedés és a permafroszt kiolvadása nemcsak a helyi infrastruktúrát (házakat, utakat) károsítja, hanem egyúttal feltár új olajlelőhelyeket és megnyit új hajózási útvonalakat is. Mindez pedig felerősíti az Arktisz természeti erőforrásaiért hosszú évek óta folyó harcot. Az Északi-sarkvidéki Tanács tagállamai tegnap egyezményt írtak alá a térségre vonatkozó tudományos eredmények és adatbázis megosztásáról, és megállapodtak a további közös kutatásokban.

Trumpnak ki kell tartania a Párizsi klímaegyezmény mellett

Trumpnak ki kell tartania a Párizsi klímaegyezmény mellett

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről rendelkező Párizsi Egyezmény melletti kiállásra kérte Donald Trump amerikai elnököt a német kormány, az ENSZ következő éghajlatváltozási konferenciájának házigazdája.

A német környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Jochen Flasbarth a novemberi klímakonferencia – hivatalos nevén az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 23. éves ülése (COP 23) – előkészítésére Bonnban összehívott tanácskozáson hatalmas sikernek nevezte, hogy a 2015-ös Párizsi Egyezményben 195 ország kötelező klímavédelmi célokat határozott meg. Ezt az eredményt "nem szabad veszélyeztetni" – hangsúlyozta az államtitkár.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek