A rovat kizárólagos támogatója
Reuters - Washington

Tizenegy amerikai szövetségi állam kormányzója arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy egyelőre ne vegyék föl a veszélyeztetett fajok jegyzékére a nagy pusztai talpastyúkot.

Egy ilyen lépés ugyanis veszélybe sodorhatná a Sziklás-hegységben lévő földgáz- és kőolajkészletek feltárását és kiaknázását. A kormányzók szerint a talpastyúk szigorú védelem alá helyezésével meg kellene várni helybéli szakértők vizsgálatát.

Az Egyesült Államok halászati és vadvédelmi hivatala az év elején értésre adta, hogy fontolóra veszi: a veszélyeztetett állat- és növényfajokról szóló törvény hatálya alá helyezi a csirke nagyságú madarat. Egy ilyen lépés nyomán korlátozni kellene a gazdasági tevékenységet a talpastyúk élőhelyét alkotó 11 nyugati államban.

Az energiaipar illetékeseit aggasztja annak a lehetősége, hogy a talpastyúk élőhelyeinek szigorúbb védelme egyet jelenthet az olajfúrások korlátozásával, például Colorado és Wyoming államokban. A fúrási tevékenység már jelenleg is csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett a madár költési időszakában, a tavaszi hónapokban. Minden további szigorítás súlyos csapást mérne a szénhidrogének utáni kutatásra – állítják ipari vezetők.

A halászati és vadvédelmi hivatalhoz küldött levelükben a 11 szövetségi állam kormányzói azzal érvelnek, hogy az érintett helyi önkormányzatok már megtették a szükséges lépéseket a pusztai talpastyúk védelme érdekében; összesen 64 helyi csoport jött létre a probléma tanulmányozása végett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás