A rovat kizárólagos támogatója
hvg hírlevél

A napokban valamennyi médium beszámolt arról, hogy engedve a nyomásnak az Apple végül belement abba, hogy a Lightning-csatlakozók helyett UBS-C végű töltőkkel dobja piacra a legújabb iPhone-okat. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a döntés, még ha hosszú távon áldásos hatású, hiszen egységessé válnak az elektronikai berendezések töltői, rövidebb távon az elektronikai hulladék mennyiségének a növekedését hozza magával. Az iPhone és Mac-tulajdonosok ugyanis eddig vigyáztak a gyár által méregdrágán forgalmazott Lightning csatlakozókra, ám ahogy kikerülnek a piacról a régebbi iPhone-ok, úgy a tulajdonosok tömegesen válnak majd meg a feleslegessé váló töltőktől. A szakértők szerint az is gondot okozhat majd, hogy míg az Apple által szállított Lightning-töltők jó minőségűek voltak, a piacon forgó USB-C-vezetékek között meglehetősen sok a silány termék, így nehezebb lesz megkülönböztetni a minőségi árut és a csak pár hétig használható töltőket.

 

Az Apple valamivel több mint egy évtizeddel ezelőtt, 2012-ben, az iPhone 5-tel vezette be a Lightning töltőket a korábban használt 30-tűs töltők helyett. „A saját, egyedi töltővel az Apple azt akarta elérni, hogy az egész Apple-rendszert ellenőrzése alatt tartsa.

E mellett a cég igencsak sokat keresett a Lightning-vezetékek forgalmazásával” – vélekedett egy amerikai elemző, David McQueen.

A töltőváltás jelentősége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek