Hirdetés

A Poopó-tó vize időről-időre feltöltődik, de most erre már nincs sok esély. 200 állatfaj tűnhet el, és bizonytalanná válik a környékbeli halászok jövője is.

Szinte teljesen kiszáradt a bolíviai Poopó-tó, amely egykor az ország második legnagyobb tava volt. A Poopó-tó alig néhány évtizeddel ezelőtt még körülbelül 70 kilométer hosszú volt, és nagyjából 3000 négyzetkilométeren terült el, ami körülbelül Luxemburg területének felel meg. Ma a meder iszapos láppal van tele – írja a Reuters.

A szakértők szerint a tó az öntözésre használt víz elvezetésének esett áldozatul, a meleg, száraz klíma miatt pedig valószínűtlen a “felépülése”. Egy tanulmány szerint ráadásul az éghajlatváltozás miatt rövidebbek lesznek az esős évszakok.  A vízveszteséget az ember okozta: a térségben több új autópálya is épült, nőtt közeli Oruro város lakossága, így a vízigénye is, és egyre több vízre volt szüksége a bányászatnak és a mezőgazdaságnak.

Itt megnézheti, hogyan sodródott a tó a kiszáradás határára 2016-ra.

A 3700 méter magasan, az Andok fennsíkján elhelyezkedő, sós vizű tó vize nagyon sekély, időszakonként leapad, majd újra feltöltik. A közeli falvak idős lakói szerint a tó nagyjából 50 évente újratöltődik, most azonban kétségesnek tartják.

Tekintve a klímaváltozást és szennyezettséget, úgy tűnik, az időjárást már nem lehet megjósolni. Ajmara nyelvünkön úgy mondjuk: “Földanya elfáradt”– mondta a közelben lakó Valerio Rojas. 

A tudósok is szkeptikusak. Jorge Molina, a San Andrés Egyetem munkatársa szerint az Andokban a globális átlagnál nagyobb mértékű a hőmérséklet emelkedése, különösen nappal. Ennek következtében a párolgás felgyorsult, ami különösen nehézzé teszi a túlélést egy ilyen sekély tó és annak élővilága számára. A Reuters szerint a tó kiszáradásával nagyjából 200 állatfaj tűnik el, köztük emlősök, hüllők, halak és madarak, amelyek közül különösen érintett a hatalmas flamingópopuláció. Az aszály az egykor a tó partjánál élő közösségeket is elüldözi, veszélyezteti például Uru-Muratos őslakos közösség létét, amely eddig kizárólag halászatból élt.

“Emiatt ez már nem egy funkcionáló tó” – mondta Molina.

Amúgy Bolívia a világ legnagyobb quinoa termelője, a termelés közel megduplázódott 1980-tól 2011-ig, ahogy egyre népszerűbb lett a növény.

Nyitókép: Hajó és kerékpár a kiszáradt Poopo-tavon Bolívia 2017 december.  David Mercado / Reuters

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás