A rovat kizárólagos támogatója

Évek óta kritizálják Németországot energia és klímapolitikája miatt. Az atomreaktorok bezárásával egy időben egyre nagyobb lett a gáz szükségletük, még a szénnél is nagyobb, pedig a gáz jelenleg drágább, mint a szén. Négy terv, ami átírhatja Németország energiapolitikai szerepét.

Bár Németország hosszú évek óta kiemelt programként kezeli a megújuló energiaforrások felhasználását, eközben a szenet is próbálja előnyben részesíteni. Zöldenergia programja előrehaladott, hiszen 2011-ben a megújuló energiaforrások a lignit tüzelésű technikán kívül már mindent beelőztek. Most azonban szembesülnie kellett a németeknek, hogy hiába a sok fejlesztés, a lignit és a feketeszén fontos szerepe az energiagazdálkodásban nem igazán segít a klímacélok elérésében, a németek csak kicsit változtattak a káros anyag kibocsátásukon, miközben rettentően sok pénzt emészt fel energiapolitikájuk.

Németország illetékes minisztériuma kiadott egy jelentést a napokban, amelyben az áll, hogy klímavállalásuk elérése érdekében 2030-ra a szénerőműveiknek több mint a felét be fogják zárni. A tanulmány szerint ezek a változások kilowatt óránként 0,2 centbe kerülnek majd a németeknek. A cél az, hogy bezárják a 40 éves és annál öregebb lignit- és szénerőműveket. Ennek eredményeként a lignit erőművek 55 százalékát, míg a szénerőművek 60 százalékát építik le. A legszennyezőbbek a lignittel üzemelők, így az is cél lehet, hogy háromnegyedüket végleg bezárják.

Azt is tervezik, hogy megnövelik a tonnánkénti széndioxid kibocsátás árát 10 euróval, amelyet majd a villamos energia szolgáltatás árába kalkulálnak be. De az is elképzelhető, hogy a jövőben csökkenteni fogják a szén és lignit erőművek működési idejét. A jelentés szerint mind a négy terv hatásos lehet arra nézve, hogy 2030-ra a káros gáz kibocsátást 50 százalékkal visszaszorítsák. Kérdés azonban az, hogy az új német energia tervek, hogyan érintik a szomszédos országokat, amelyek épp Németországtól vásárolják energiaszükségletük egy részét.
Abban az esetben, hogyha leállnak a szén és lignit erőművek, akkor Németország nemhogy eladni nem tud majd energiát, de könnyen lehet, hogy maga is energiavételre szorul. A jelentés figyelmeztet, hogy mielőtt meghoznák a döntéseket, feltétlenül tárgyalni kell a környező országokkal.  Bővebben az energypostweekly.eu-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás