Hirdetés

A sugárzó atomhulladékok problémája sokkal égetőbb, mint amilyennek általában beállítják. Az atomipar érdeke, hogy a sötét oldal sötétben is maradjon. Nekünk pedig az, hogy jól megvilágítsuk. Tíz brutálisan radioaktív hely. Tíz földi pokol. Talán te sem tudtál róluk. Mostanáig.

10. Hanford, USA
A washingtoni Hanford Site fontos részét képezte az amerikai atombomba-projektnek. Itt gyártották az 1945-ben Nagaszakira ledobott atombombához szükséges plutóniumot, és a hidegháború során további 60000 amerikai atomfegyver előállításához szükséges hasadóanyagot szállított. Bár a létesítményt már elbontották, az Egyesült Államok legsugárzóbb radioaktív hulladékainak kétharmada a mai napig itt van. Ez nem kevés: 200 millió liter folyékony és 700 ezer köbméter szilárd atomhulladék, továbbá 500 négyzetkilométernyi szennyezett felszín és talajvíz. Ez az USA legszennyezettebb területe.

9. A mediterrán térség
Egy olasz civilszervezet, a Legambiente feltételezései szerint a Földközi-tengerben 1994 óta mintegy 40 mérgező és radioaktív hulladékkal feltöltött hajó tűnt el. A gyanú szerint az olasz maffia ‘Ndrangheta szindikátusa felelős a történtekért, akik pénzért süllyesztettek el nagy, de máig pontosan nem ismert mennyiségben sugárzó hulladékokat a mediterrán térség vizeiben. A Földközi-tenger szépsége talán egy környezeti katasztrófát rejt magában, hiszen a hordók előbb vagy utóbb elbomlanak, kilyukadnak, a szennyezés pedig beláthatatlan következményekkel jár.

8. A szomáliai partvidék
A szervezett bűnözés nem ismer határokat. Az ‘Ndrangheta maffiaszervezet megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy Szomália partjai mentén legalább 600 hordó sugárzó szemetet, többek között radioaktív kórházi hulladékot süllyesztett el az 1990-es évektől folyamatosan. Az ENSZ szerint a 2004-es szomáliai szökőárban ennek a veszélyes hulladéknak a hordóit mosta partra a tenger. A környék ma már kilúgzott pusztaság, ahol a pusztítás mértéke az ismertnél is nagyobb lehet.

7. Majak, Oroszország
Ez az a hely, ahová Paks I kiégett fűtőelemeit is vitték korábban reprocesszálásra. 1957-ben itt történt minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. Egy robbanás során mintegy 100 tonna sugárzó szenny került a környezetbe, amely hatalmas területet fertőzött meg. A balesetet az orosz (szovjet) hatóságok az 1980-as évekig titokban tartották, az üzem hulladékát pedig a közeli Karacsaj tóban süllyesztették el. Évtizedeken keresztül. Az idők során körülbelül 400 000 embert ért itt radioaktív szennyezés. Sokak szerint ez a tó a világ legsugárzóbb helye, amiben egy ember ma is egy óra alatt megkapná a halálos dózist.

6. Sellafield, Egyesült Királyság
Az Anglia nyugati partján fekvő Sellafield iparterület eredetileg atomfegyverek előállításához használt plutóniumgyártó létesítmény volt. Működésének kezdete óta az üzemben többszáz baleset fordult elő. Az épületek kétharmada a mai napig nukleáris hulladéknak minősül. Az üzem napi 8 millió liter szennyezőanyagot bocsát az Ír-tengerbe, amely így a világ legradioaktívabb tengere lett.

5. Atomsib (Szibériai Vegyi Kombinát)
Majak nem az egyetlen sugárszennyezett terület Oroszországban. Szibéria egy olyan létesítménynek ad otthont, amely több mint négy évtized nukleáris hulladékát halmozta föl a területén. Nem is akárhogy: a sugárzó folyékony hulladékot nyitott medencékben tartják, mintegy 125 000 tonna szilárd atomszemét tárolása felszíni konténerekben történik. A földalatti tárolókban elhelyezett atomszemét folyamatosan szivárog a talajba és szennyezi a felszínalatti vizeket. Számtalan kisebb baleset következtében a tárolt plutónium egy része eltűnt, a szél és a csapadék a szennyezést hatalmas területen terjesztette szét, és ez történik ebben a pillanatban is.

Kazahsztán radioaktivitás - nukleáris "elöregedés"Kazahsztán radioaktivitás – nukleáris "elöregedés"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4. Szemipalatyinszki kísérleti telep, Kazahsztán

A Szovjetunió első és egyik legnagyobb nukleáris kísérleti telepe volt a kazah sztyeppén. 1949. és 1989. között 456 kísérleti atomrobbantást hajtottak itt végre. Itt robbantották föl az első szovjet atombombát is, miközben a hivatalosan lakatlan területen a valóságban 700 000 ember élt. A szovjet hatóságok a telepet 1991-ben zárták be. A tudósok számításai szerint 40 év alatt mintegy 200 000 ember szenvedett súlyos egészségkárosodást a sugárzás közvetlen következményeként.

3. Mailuusuu, Kirgizisztán
Az uránbányászatra és -feldolgozására használt, 120 négyzetkilométeres bányaterületen ma mintegy 2 millió köbméter sugárzó atomhulladékot tárolnak. A környéken többszáz ezer ember él állandó félelemben, hiszen az egyébként errefelé nem ritka földrengések azonnal tömeges katasztrófát okozhatnak, amennyiben valamelyik tárnában kiszabadul az urániumhulladék. A terület egy időzített bomba, nem sok kell hozzá, hogy sosem látott pusztulás következzen be.


2. Csernobil, Ukrajna

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Csernobilban történt minden idők legsúlyosabb atomkatasztrófája. A név mára a sugárszennyezéssel lett rokonértelmű. A katasztrófa következtében a Japánban 1945-ben ledobott két atombomba sugárzásának százszorosa jutott a környezetbe, többezren meghaltak, 2600 négyzetkilométernyi terület lakhatatlanná vált, a hosszú távú hatások pedig a mai napig érzékelhetők Fehéroroszországban és Ukrajnában. Ma még nem lehet megbecsülni, hány embernél okozott daganatos megbetegedést, maradandó egészségkárosodást vagy halált a Csernobil-katasztrófa. A szám akár több százezres is lehet.
 

Fukushima atomerőmű robbanásFukushima atomerőmű robbanás1. Fukusima, Japán
A 2011-es japán földrengés és szökőár maga is nagyon súlyos károkat okozott. Az ezek miatt bekövetkezett nukleáris katasztrófa hatásai azonban hosszú távon jelentenek súlyos veszélyt. Csernobil óta itt volt a legnagyobb a baj, az atomerőmű hat reaktorából három leolvadt, 300 kilométeres körzetben terítve szét a szennyezést szárazföldön és tengeren. A Japánban bekövetkezett tragédia hatásai ma még nem beláthatók, de egy biztos: az emberiség generációkon keresztül szenvedni fog tőlük.

 

 

Az Atomcsapda posztja ezen cikk felhasználásával készült. Érdemes megkattintani, tele linkekkel és képekkel!

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkájukat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás