A rovat kizárólagos támogatója

A szeptember végén kirobbant Volkswagen botrány hatására szembe kellett néznünk a német autógyártók valódi értékrendjével. A manipulált motorok esete nem csak egyszeri botlás volt a cégcsoport részéről, hanem rávilágított az általános, kizárólagosan profit-orientált hozzáállásukra is. A kúria döntött: hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat!

A világ egyik legnagyobb motorgyára Győrben, Magyarországon található. Az Audi állít itt elő motorokat. 2009 óta többek közt több mint 2 millió olyan trükkös egységet, amelyekkel az Audit is tulajdonló Volkswagen-csoport a közelmúltban lebukott.  A gyár, amely tucatnyi autó-összeszerelő üzemet lát el szerte Európában, nem rendelkezett elegendő kapacitással, így az Audi bővítésre szánta el magát. A bővítés helyszíneként egy Natura 2000-es védelem alatt álló területre esett a választásuk. Mivel az Audi a magyar exportteljesítmény közel egy tizedét adja önmagában, a természetpusztító beruházás nem ütközött túl nagy hatósági ellenállásba. 

Egyetlen civil környezetvédő, Zsák Ferenc kérdőjelezte csak meg a beruházás jogszerűségét, vele azonban először peren kívül megegyezni látszott az Audi, majd rendkívül különös körülmények között feljelentették és bíróság elé citálták.  Azóta az “ártatlan” Audiról kiderült, hogy milliószámra gyártott és hozott forgalomba csaló, a környezetet és az európai polgárok egészségét károsító motorokat. A Natura 2000 terület elpusztításáért cserébe előírt ökológiai kompenzációs intézkedések nagyrészt sikertelennek bizonyultak. A bíróság 3 év börtönbüntetésre ítélte Zsák Ferencet egy abszurd per keretében. Az Audi és a Volkswagen pedig továbbra is az európai környezeti menedzsment szabványának, az ISO 14001 minősítésnek büszke tulajdonosa. Meddig?  Teszi fel a kérdést Jávor Benedek blogjában.

Hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat!

A napokban harmadfokon, a Kúrián is pert nyert a Védegylet, a Zsák Ferenc vezette TTT, és Jánossy András a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) szemben. Ugyanis a mai napig titkolja az állam, hogy mennyi támogatást kapott az adónkból az Audi a győri gyárának építésére. A pereskedésbe napra pontosan négy éve vágtunk bele, amikor a börtönből kiszabadult Zsák Ferivel sajtótájékoztatót tartottunk a Szabadság téren. 

A pert azért indítottuk az Átlátszó jogásza segítségével, mert az általunk kért szerződések másolatait az NGM úgy adta ki, hogy minden lényeges adatot kifestett, az Audi üzleti érdekeire való hivatkozással.  

Most, hogy végleg pert nyertünk, a mai napon nyilvánosan szólítottuk föl a minisztériumot és Győr város Önkormányzatát, hogy minden közöttük és az Audi vagy a Volkswagen között létrejött szerződést és egyedi adóelengedési vagy adókönnyítési rendelkezést hozzanak nyilvánosságra. A sajtó megtalált már néhány milliárdos tételt, de a célunk az, hogy hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat, mindent, az összes tételt.
További információk a Védegylet honlapján.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek