A rovat kizárólagos támogatója

A Budapesten rendszeresen autózók 44 %-a inkább fizetne napi 500 forint útdíjat, minthogy dugóban kelljen közlekednie. A megkérdezettek további 20 %-a nem járna autóval a fővárosban, ha ennyit kellene fizetni, 35 %-uk pedig akkor sem szeretne fizetni, ha egyébként maradnának a dugók. Erre jutott a Levegő Munkacsoport megrendelésére készült közvélemény-kutatás. Érezhetően javítaná a környezet állapotát, ha minden ötödik autó eltűnne a forgalomból.

Az ezer fős reprezentatív felmérésben a következő kérdést tették fel:

„Hány forintot fizetne naponta kilométer- és szennyezésarányos útdíjként (hasonlóan ahhoz, ahogyan a tehergépkocsik után fizetnek az ország számos útján), amikor Budapesten autóval közlekedik, hogy ne kelljen dugóban autóznia?”
A fővárosban rendszeresen autózó válaszadók 29 százaléka napi 500 forintot, további 15 százalékuk ennél is többet fizetne, ha dugómentesen autózhatna. Húsz százalékuk pedig azt válaszolta, hogy 500 forintos díj esetén egyáltalán nem vagy sokkal ritkábban autózna Budapesten.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint: „Egyre többen ismerik fel, hogy a dugódíj jelenti a megoldást a budapesti dugókra. Márpedig, ha az 500 forintos díj hatására 20 százalékkal csökken az autóforgalom Budapesten, akkor lényegében megszűnnek a dugók. Egy ekkora csökkenést reálisnak is tekinthetünk, hiszen Stockholmban a dugódíj bevezetésének a hatására pontosan ekkora mértékben csökkent a forgalom, pedig ott – a napszaktól függően – csupán napi 1-2 eurós díjat kell fizetni, ami a svéd jövedelmek mellett elenyésző összeg.”

A forgalom Stockholm egyik bevezető útján a behajtási díj bevezetése előtt, a bevezetés után egy nappal és egy héttel
(A kép forrása: https://www.toolsofchange.com/en/case-studies/detail/670)

Vargha Márton, a szervezet közlekedési témafelelőse hozzátette: „Egy jól belőtt kilométerarányos útdíjjal a forgalom folyamatosabbá tehető azokon a helyeken és időben, ahol ma még nap mint nap dugók alakulnak ki. Kiesnének azok, akik olcsóbb útvonalat vagy napszakot választanak, így csak annyi lesz az autó, amennyit elbír az utak kapacitása. A dugók eltűnésének nem csak azok örülhetnének, akik a mainál gyorsabban jutnak el úticéljukba, hanem mindenki, hiszen a folyamatos forgalom levegőszennyezése jóval kisebb, mint azé, melyben araszolnak az autók.”

A Levegő Munkacsoport petíciót indított a témában. Azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen egy megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről.

Az Útdíjat Budapestre! kampány honlapja
Az Útdíjat Budapestre kampány Facebook oldala

Nyitókép: légszennyezés mérés a budapesti dugóban – forrás: Levegő Munkacsoport

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás