A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Régóta ismert, hogy az azbeszttel dolgozók között nagyobb a rák kockázata. Egy most közzétett brit tanulmányból az is kiderült, hogy a szívbetegségek és a szélütés valószínűsége is az átlagosnál nagyobb mértékben veszélyezteti őket.

A vizsgálódást a munkahelyi egészséggel és biztonsággal foglalkozó brit laboratórium kutatói végezték Anne-Helen Harding vezetésével. Tanulmányuk a Journal of Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Az azbesztiparban dolgozók egészségügyi adatait 1971-ben kezdték el gyűjteni egy nagyszabású felmérés keretében. A részt vevő férfiak többsége azbesztet távolított el az épületek szigeteléséből, míg a nők általában azbesztet is felhasználó gyártási folyamatokban tevékenykedtek.

A kutatók a brit azbesztiparban dolgozó mintegy 99 ezer férfi és nő körében 1971 és 2005 között előfordult több mint 15 ezer haláleset okait elemezték. Csaknem 4200 ember halálát okozta szívbetegség és ezernél több halálesetet szélütés. Az azbeszttel dolgozó férfiak 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg szélütésben és 39 százalékkal nagyobb eséllyel szívbetegségben az átlagnépességhez képest. A nők esetében még magasabbnak bizonyult a kockázat: 100 százalék a szélütés és 89 százalék a szívbetegségek vonatkozásában.

azbeszt szálas szerkezetazbeszt szálas szerkezet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás