A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: vg.hu

A jelenlegi a valaha megfigyelt legnagyobb madárinfluenza-járvány Európában. 2021 októberétől 2022 szeptemberéig 37 európai országban 2520 kitörést jelentettek baromfi, és 227 fogságban tartott madár esetén. Eddig 50 millió madarat irtottak ki, ami magasabb is lehet, mert a gócpontokban sok állatot megelőzési céllal öltek le.

Tovább növekedett a baromfi- és vízimadarak körében Európában észlelt magas patogenitású madárinfluenza-esetek száma nyár óta – írta a Világgazdaság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA),  az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az uniós referencialaboratórium (EURL) legutóbbi jelentésére hivatkozva.

Tovább nőtt a nyár óta a baromfi- és vízimadarak körében Európában észlelt magas patogenitású madárinfluenza-esetek száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal , az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ

Bár a tengeri madártenyésztő telepeken csökkentek az esetszámok, a vízi madarak és baromfik esetében nőtt az észlelések száma. A baromfiknál feltehetőleg a vízi madarakon keresztüli terjedéssel függ össze az esetek növekedése.

A jelenlegi a valaha megfigyelt legnagyobb madárinfluenza-járvány Európában.  A 2021 októberétől 2022 szeptemberéig tartó időszakban 37 európai országban 2520 kitörést jelentettek baromfi, valamint 227 fogságban tartott madár esetén, emellett 3867 vadon élő madárnál észlelték a betegséget. Emiatt mintegy 50 millió madarat irtottak ki. A leölt állatok száma azonban ennél is jóval magasabb is lehet, mert a gócpontokban sok állatot megelőzési céllal öltek le.

Az ECDC, amely szintén hozzájárult a jelentéshez, arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzés kockázata az európai országok lakossága számára alacsony, a foglalkozásuk miatt a fertőzésnek kitettek esetén pedig alacsony és közepes. A jelentési időszakban Spanyolország jelentett olyan esetet, amikor az A(H5N1) madárinfluenza-vírust egy gazdaságban kitört járvány kitörése után a fertőzött baromfival érintkezett két dolgozóban is kimutatták, akik a pandémia előtt és a selejtezési tevékenységek során kerültek kapcsolatba a fertőzött baromfival. A minta vírusterhelése alacsony volt, a teljes vírust nem lehetett szekvenálni, ami inkább a jelenlétre utalt, mintsem aktív fertőzésre és vírusszaporodásra. A spanyol hatóságok rutinszerűen vizsgáljak a dolgozókat is a fertőzött farmokon.

2022 nyarán is szokatlanul magas volt az előfordulási arány, amit azt jelentette, hogy most nem volt egyértelmű különbség a járvány első évének vége és az idei, magas patogenitású madárinfluenza-szezon kezdete között, amely 2022 októberében kezdődött.

Jelenleg vizsgálják a magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinák baromfi esetén való rendelkezésre állását és mérlegelik a lehetséges vakcinázási stratégiákat. Ennek az eredménye 2023 második felében lesz elérhető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás