A rovat kizárólagos támogatója

Ismerje meg a finomított tészták és a teljes kiőrlésű tészták közötti különbségeket, és fogyasszon különleges gasztronómiai fogásokat!

Mit érdemes tudni a tésztákról?

Napjainkban a finomított tészták a legnépszerűbbek, hiszen kellemes ízviláguk és állaguk szinte mindenki számára tökéletes gasztronómiai élményt nyújtanak. A finomított tészták esetén a búzamagból kivonják a csírát és a korpát, így a tápanyagtartalom valamelyest csökken, de az ízek garantáltan kárpótolják a fogyasztókat. A magasabb kalóriaszint kellemes, de egyáltalán nem túlzottan telítő érzést biztosít az étkezések után.

A finomított tészták a teljes kiőrlésű típusokhoz viszonyítva általában édesebb ízzel rendelkeznek, többek között ezért is olyan kívánatosak. A finomított tészták és a teljes kiőrlésű tészták terén van némi megosztottság a gasztronómiában. Az étrendre maximálisan odafigyelők inkább a teljes kíőrlésű tésztából készült ételeket részesítik előnyben, hiszen magasabb tápanyagtartalmat biztosítanak számukra. A több tápanyag pedig jelentősen nagyobb teltségérzetet okoz, így több energia juthat például a sportolásra.

Egy felmérés a teljes kiőrlésű tésztákat hasonlította össze a finomított tésztákkal. Kutatók 20 fő bevonásával vetették össze a két tésztaféle közötti különbségek szervezetre gyakorolt hatásait. A kutatás oka elsősorban az volt, hogy megállapítsák, mennyire változik meg a vércukorszint az ételek elfogyasztását követően. Az eredmények alapján kiderült, hogy a finomított tésztákat fogyasztók vércukorszintje ugyanolyan volt, mint a teljes kiőrlésű tésztákat fogyasztó embereké. Ha olyan minőségi tésztából készült ételeket szeretne fogyasztani, amelyek a legmagasabb fokú gasztronómiában is sikeresek, tekintse meg a Matusz-Vad Webáruházban kapható édes tésztából készült finomságokat!

Természetesen, mint minden ételnél, úgy a tészták esetében is az elfogyasztott mennyiség a legfontosabb tényező. Legyen szó akár teljes kiőrlésű vagy finomított tésztákról, érdemes az átlagos mennyiséget fogyasztani, így garantáltan elkerülhető a vércukorszint jelentős megemelkedése. A tésztafélék glikémiás indexe az alacsonyabb tartományba sorolható.

Milyen édes tésztából készült ételek a legnépszerűbbek?

Az édes tésztából készített ételek között élen járnak a gőzgombócok, amelyek a tradicionális osztrák desszertek kategóriájában szerepelnek. A gőzgombócokat lekvárral töltik meg, és a szilvás, illetve az áfonyás ízek a leggyakoribbak.

Érdemes megemlíteni a szilvás és túrós derelyéket is, amelyek hazánkban is gyakran fogyasztott ételek. Azonban nem maradhat el a klasszikus túrógombóc sem, amelyet sokszor ínycsiklandozó, vaníliás tejföllel töltenek meg. Természetesen számos további étel is elkészíthető az édes tésztákkal, hiszen az ízviláguk garantáltan kellemes élményt nyújt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás