Ismerje meg a finomított tészták és a teljes kiőrlésű tészták közötti különbségeket, és fogyasszon különleges gasztronómiai fogásokat!
Mit érdemes tudni a tésztákról?
Napjainkban a finomított tészták a legnépszerűbbek, hiszen kellemes ízviláguk és állaguk szinte mindenki számára tökéletes gasztronómiai élményt nyújtanak. A finomított tészták esetén a búzamagból kivonják a csírát és a korpát, így a tápanyagtartalom valamelyest csökken, de az ízek garantáltan kárpótolják a fogyasztókat. A magasabb kalóriaszint kellemes, de egyáltalán nem túlzottan telítő érzést biztosít az étkezések után.
A finomított tészták a teljes kiőrlésű típusokhoz viszonyítva általában édesebb ízzel rendelkeznek, többek között ezért is olyan kívánatosak. A finomított tészták és a teljes kiőrlésű tészták terén van némi megosztottság a gasztronómiában. Az étrendre maximálisan odafigyelők inkább a teljes kíőrlésű tésztából készült ételeket részesítik előnyben, hiszen magasabb tápanyagtartalmat biztosítanak számukra. A több tápanyag pedig jelentősen nagyobb teltségérzetet okoz, így több energia juthat például a sportolásra.
Egy felmérés a teljes kiőrlésű tésztákat hasonlította össze a finomított tésztákkal. Kutatók 20 fő bevonásával vetették össze a két tésztaféle közötti különbségek szervezetre gyakorolt hatásait. A kutatás oka elsősorban az volt, hogy megállapítsák, mennyire változik meg a vércukorszint az ételek elfogyasztását követően. Az eredmények alapján kiderült, hogy a finomított tésztákat fogyasztók vércukorszintje ugyanolyan volt, mint a teljes kiőrlésű tésztákat fogyasztó embereké. Ha olyan minőségi tésztából készült ételeket szeretne fogyasztani, amelyek a legmagasabb fokú gasztronómiában is sikeresek, tekintse meg a Matusz-Vad Webáruházban kapható édes tésztából készült finomságokat!
Természetesen, mint minden ételnél, úgy a tészták esetében is az elfogyasztott mennyiség a legfontosabb tényező. Legyen szó akár teljes kiőrlésű vagy finomított tésztákról, érdemes az átlagos mennyiséget fogyasztani, így garantáltan elkerülhető a vércukorszint jelentős megemelkedése. A tésztafélék glikémiás indexe az alacsonyabb tartományba sorolható.
Milyen édes tésztából készült ételek a legnépszerűbbek?
Az édes tésztából készített ételek között élen járnak a gőzgombócok, amelyek a tradicionális osztrák desszertek kategóriájában szerepelnek. A gőzgombócokat lekvárral töltik meg, és a szilvás, illetve az áfonyás ízek a leggyakoribbak.
Érdemes megemlíteni a szilvás és túrós derelyéket is, amelyek hazánkban is gyakran fogyasztott ételek. Azonban nem maradhat el a klasszikus túrógombóc sem, amelyet sokszor ínycsiklandozó, vaníliás tejföllel töltenek meg. Természetesen számos további étel is elkészíthető az édes tésztákkal, hiszen az ízviláguk garantáltan kellemes élményt nyújt.