A rovat kizárólagos támogatója

Már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet. 10 898 méteres mélységben a műanyagon kívül fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget is gyűjtött a robot.

Mi sem illusztrálhatná jobban, milyen kiterjedt környezeti probléma az óceánok műanyag-szennyezettsége, hogy  a kutatók ezúttal a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árok mélyén találtak nejlonzacskókat. A Telegraph szerint a mélytengeri tengerfenék vizsgálatában világszerte több kutatócsoport vész részt, amelyek több mint ötezer merülést hajtottak végre távirányítású mélytengeri kutatójárművekkel. A Mariana-árokbeli felfedezést a JAMSTEC  japán nemzeti tengeri-földi kutatóintézet munkatársai tették.

A 10 898 méteres mélységben összesen háromezer műanyagdarabot találtak, amelyek egy része 30 éves is lehet. A szemét több mint harmada mikroműanyag volt, 89 százalékuk egyszer használatos termékekből állt. A kutatók a műanyagon kívül egy sor más emberi szemetet is találtak az expedíció során, például fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget. Az eredményeiket a Marine Policy nevű szaklapban tették közzé-irta az INDEX.

Már a Csendes-óceán mélyét is szétmérgeztük

Már a Csendes-óceán mélyét is szétmérgeztük

Nagy koncentrációban találtak régóta betiltott szennyező anyagokat tudósok mélytengeri élőlények zsírszöveteiben. Az elvégzett mérések alapján a Csendes-óceán mélyén sokkal több a mérgező anyag, mint például Kína legszennyezettebb vizeiben.

Az 1970-es években az Egyesült Államokban betiltottak több kémiai vegyszert, amit az előtt évtizedekig gyártottak. Ilyen volt a szigetelésre és égésgátlóként használt PCB nevű szerves klórvegyületet, amiből az 1930-as és ’70-es években 1,3 millió tonnát készítettek. Ezek az anyagok nem bomlanak el a természetben, az ipari balesetek és hulladéklerakók miatt a tengerfenékre kerültek, ahol hatalmas koncentrációban vannak jelen, és komoly hatással vannak a helyi ökoszisztémára – írtuk egy éve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás