Hirdetés

A négyes után 12 nulla, más szóval legkevesebb négyezer milliárd (négy billió) forint elköltését titkosíttatja 30 évre a Fidesz a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvénymódosítással. Ez annyit jelent, hogy Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök leghamarabb 82 éves korában lesz elszámoltatható a magyar emberek feje fölött, Putyinnal kötött paktumjáért.

Miközben az ország erőforrásait két orosz atomreaktorra költik, a Fidesz megadóztatja a napelemeket, ellehetetleníti a megújuló energiaforrások felhasználását. A pécsi távfűtéses lakásokban élő embereknek pedig nem ad a Fidesz-kormány pénzt arra, hogy csökkentsék a távfűtött lakások energiafogyasztását arra hivatkozva, hogy van erre bőven "biomassza": a baranyai szántóföldek kizsigerelésével nyert szalma, és tűzifa a mecseki erdőkből!

A törvénymódosítás számunkra igen fontos része, hogy be akarja „betonozni” a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek végső lerakását a Pécs-Nyugattal közvetlenül határos Boda-Kővágószőlős térségében. A lakossági fellebbezések lehetőségét lényegében nullára csökkenti a 100 méteres "védőtávolság" bevezetése. Az elmúlt években az LMP és sokan mások folyamatosan követelték a pécsi városvezetéstől, a baranyai képviselőktől, hogy érintettségünk jogán Pécs beleszólását lehetővé tegyék. Ugyanazok a jelenlegi kormánypárti politikusok és egyes civil körök, akik annak idején a Tubes-radar ügye kapcsán látványos lakossági tiltakozások élére álltak, most hallgatnak, sunyítva lapulnak. Pedig az ingatlanok várható értékcsökkenése főleg Pécs-Nyugaton, az "egészségiparra", "környezetiparra", "diákvárosra" épülő városi koncepciók kudarca sokkal megfoghatóbb lehet, hiszen Pécs fogalma összekapcsolódhat egy atomhulladék-tárolóval a világ szeme előtt, ha megvalósul a beruházás!

Végül egy, a közvélemény előtt kevéssé ismert, de a szó szoros értelmében mindenkit érintő következménye is lesz az új Atomtörvénynek: a teljes egészségügyi szféra – a fogászati röntgenektől a tüdőszűrőkön keresztül a sugárterápiás osztályokig – az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) alá lesz rendelve. Az ebből fakadó számtalan szakmai és bürokratikus problémától eltekintve is feltűnő, hogy az OAH (vagyis az atomlobbi) "el nem vonható" bevételeit ezentúl az amúgy is forráshiányos egészségügytől beszedett eljárási díjak is hizlalni fogják.
A pécsi és baranyai országgyűlési képviselők tisztában vannak-e felelősségükkel?

Dr. Kóbor József
megyei elnökségi tag, LMP
 

Nem gyerekjáték az atomerőmű – de nekünk bomba üzlet

Nem gyerekjáték az atomerőmű - de nekünk bomba üzlet

Döbbenetes az a felkészületlenség, amit a Fidesz politikusainál is lehet az utóbbi időben tapasztalni. Megdöbbentő válaszokat kapott az index, amikor kormánypárti képviselőket kérdezett arról, miért szavazzák meg, hogy 15 év helyett 30 évre titkosítsák a paksi atomerőmű kivitelezési szerződéseit. Energiavámpírok a parlamentben.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás