A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/360

A sauropodák tömegét megközelítő mezőgazdasági járművek túllépik a talajműködés biztonságos mechanikai határait. Egyre sokoldalúbbak, viszont egyre nagyobbak a mezőgazdasági gépek, ez pedig veszélyezteti a termőföldek hosszú távú hozamát – figyelmeztetnek svéd kutatók.

Az ilyen munkagépek össztömege legalább a tízszeresére nőtt az elmúlt évtizedekben. Átlagosan 36 tonnát nyomnak, ez messze meghaladja a legnehezebb szárazföldi állatok tömegét, amelyek valaha a Földön éltek.  Noha a gépek extra mérete erősebbé és hatékonyabbá teheti őket, és a segítségükkel jelentősen kibővültek az élelmiszer-termelési kapacitások, a plusztömegnek súlyos ára van, ugyanis kiszorítja a levegőt a talajból, összenyomva, tömörítve azt. Ez pedig megnehezíti a gyökerek fejlődését, a tápanyagfelvételt, sőt az ilyen talaj hajlamosabb az erózióra is.

A tömörödés jelensége egyébként nem újdonság. A modern mezőgazdaságban ez már régóta megtörténik a talaj felső fél méterén, ám ezt a réteget minden évszakban felszántják vagy megművelik. A mostani probléma viszont komolyabb ennél, mivel a talaj 50 centiméter alatt is tömörödik, minden biztonságos határt átlépve. Ez a változás akár 10-20 százalékkal is csökkentheti a terméshozamot, és a hatások hosszan tartók.

Évtizedekbe telhet, amíg a mélyben élő organizmusok fellazítják a talajt.

A HVG által idézett PNAS folyóiratban publikáló kutatók azt javasolják, hogy a jövőbeni mezőgazdasági járműveket a talaj belső mechanikai korlátainak figyelembevételével tervezzék, megelőzve a krónikus tömörödést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás