A rovat kizárólagos támogatója

Az elefántok, ezek a csendes óriások menthetik meg a Földet a klímaváltozás hatásaitól. Legalábbis igen fontos szerepet játszhatnak benne, védelmüket ezért kellene jobban támogatni – mutat rá a Saint Louis Egyetem tanulmánya.

Az elefántok kulcsszerepet játszhatnak az afrikai erdők biodiverzitásának és szénmegkötő képességének fenntartásában. Ha ezek az egyébként is veszélyeztetett állatok kihalnának, Közép- és Nyugat-Afrika esőerdőinek képessége arra, hogy megkössék a légköri szén-dioxidot, 6-9 százalékkal csökkenne, ezzel felerősítve a globális felmelegedést.

– Az emberek évezredek óta vadásznak az elefántokra – mondta Stephen Blake, a kutatás vezetője. – Ezért az afrikai erdei elefánt kritikusan veszélyeztetett faj lett. Az a vélekedés, hogy mindenki szereti az elefántokat, nem állította meg a vadászokat, ahogy az sem, hogy kutatások igazolták az elefántok szerepét az esőerdők biológiai sokféleségének megőrzésében. Most már hozzátehetjük azt is, hogy a faj kihalása erősítené a globális felmelegedést. A döntéshozóknak komolyan kell venniük az erdei elefántok jelentőségét az éghajlatváltozás mérséklésében, és biztosítani kell a védelmükhöz szükséges támogatást.

Táplálkozási szokásaik a Föld javát szolgálják
Az erdőkben a különböző növényfajoknak más és más a szénmegkötő képességük. Azok, amelyek kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, gyorsabban és magasabbra nőnek. A nagy szénmegkötő képességű növényeknek viszont kevesebb napfényre van szükségük, akár még az árnyékban is képesek növekedni. Az elefántok pedig éppen az alacsony szénmegkötő képességű fajokat fogyasztják előszeretettel, hiszen azok ízletesebbek és táplálóbbak.

Ezzel pedig lényegében azt csinálják, amit egy erdész is tenne: megritkítják a növénypopulációt, ezáltal több fényt, tápanyagot és teret biztosítanak a magas szénmegkötő képességű fáknak a növekedéshez. Emellett az elefántok hatékonyan terjesztik ezeknek a fáknak a magjait. A magas szénmegkötő képességű fák ugyanis nagy és tápláló gyümölcsöket hoznak, amelyeket szintén szívesen falatoznak az állatok. A magok a bélrendszerükön sértetlenül átjutnak, és a csírázás után hatalmas fákká nőnek.

– Az elefántok az esőerdők kertészei – vélekedik Blake. – Nagy szénmegkötő képességű fákkal ültetik be az erdőt, miközben megszabadulnak a “gyomoktól”. Óriási munkát végeznek az élővilág sokszínűségének megőrzésében.

A kutatási eredmények fényében Blake és csapata a jövőben azt is meg szeretné határozni, hogy más állatok viselkedése is hasonló hatást gyakorol-e az erdőre és a klímára – írta az Eurekalert.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek