A rovat kizárólagos támogatója

Miként az elektronikai eszközök, mint például az okostelefonok, laptopok gyártását kiszervezték Dél-kelet Ázsiába, hasonló a helyzet gyártáshoz kapcsolódó egészségügyi kockázatokkal és emberi jogi problémákkal is. A Fülöp-szigeteken a legismertebb tech-cégek ellátási láncában részt vevő munkások veszélyes vegyianyagoknak vannak kitéve, s ennek következtében rákos megbetegedésekben szenvednek, és vetélések is előfordulnak náluk – derül ki a Swedwatch most közzétett tanulmányából.

Az infokommunikációs eszközök gyártásához kapcsolódó egészségügyi kockázatok már a 80-as évek óta ismertek, mióta először beszámoltak róla, hogy a Szilícium-völgyben dolgozó munkások körében a vegyianyag-kitettséghez kötődő súlyos egészségügyi hatások miatti megbetegedések voltak kimutathatók. Napjainkra a gyártást olyan országokba szervezték ki, amelyekben gyenge munkások védelme, és ahol a túlnyomórészt nő dolgozók hasonló egészségügyi problémáktól szenvednek.

Bár az elektronikai iparban dolgozó munkásokkal kapcsolatos ilyen jellegű emberi jogi és egészségügyi problémák elég jól dokumentáltak, a veszélyes vegyianyagoknak való kitettség továbbra is jelentős probléma.

A Swedwatch által készített Toxic Tech c. jelentésben fülöp-szigeteki dolgozó nők számolnak be arról, hogy országukban milyen szörnyű munkakörülmények uralkodnak az elektronikai eszközök világpiacára alkatrészeket gyártó üzemekben. A nők 12 órás műszakokban dolgoznak hetente hat napot szellőzés nélküli termekben, ahol megfelelő védőfelszerelés és biztonsági útmutatások nélkül veszélyes vegyianyagokat is használnak.

Beszámolójuk szerint a munkához csupán vékony textil maszkot és műtős kesztyűt kaptak. Sokan a belélegzett gázok által okozott szédülésre, fejfájásra és mellkasi fájdalmakra panaszkodtak. Az egyik dolgozó arról számolt be, hogy az általuk használt vegyianyagok olyan erősek, hogy a kezén levő kesztyűt teljesen feloldotta. A dolgozók súlyos bénulásokról és potenciálisan halált okozó megbetegedésekről is beszámoltak. A kutatás szerint a dolgozók egészségét védő jogszabályok, amelyek akár a veszélyes körülmények miatti munkamegtagadást is lehetővé tennék, nem érvényesülnek.

Ha szeretnénk megtudni, hogy ezek a vegyianyagok veszélyesek-e, a főnök azt válaszolja, nem kötelező itt dolgozni. Azt mondják, mi jelentkeztünk a munkára, ne panaszkodjunk – számolt be a helyzetről az egyik fülöp-szigeteki munkás.

Az elektronikai eszközeink gyártása hosszú és bonyolult előállítási láncon keresztül történik. Számos közismert cég tevékenysége, amelyek a Fülöp-szigetekről szerzik be az alkatrészeket,  illetve juttatják el a végtermékeket a fogyasztókhoz üzleti kapcsolataikon keresztül, emberi jogsértésekhez köthető. A megkérdezett nők szerint az üzemek, amelyekben dolgoznak, ismert világcégek számára készítenek alkatrészeket. A Swedwatch birtokába jutott az egyik üzem ügyfeleinek listája és az megerősíti ezt az állítást.

A dolgozók szörnyű egészségügyi hatásokról számolnak be, amelyek nemcsak náluk, hanem sokszor a meg nem született gyermekeiken is megfigyelhetőek voltak. A jelentés készítése során megkérdezett nők körében a rákos megbetegedések és a vetélések olyan gyakoriak, hogy szinte az számít kivételnek, akinél nem tapasztalnak ilyet. Minden cégnek, amely az elektronikai alkatrészeket és termékeket a Fülöp-szigetekről szerzi be, és köze van a jelzett problémákhoz, azonnali lépéseket kell tennie a helyzet orvoslására – emelte ki  Olof Björnsson, a Swedvatch tanulmány szerzője.

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy minden olyan cég, amelyek a Fülöp-szigetekről vagy máshonnan szerzik be az elektronikai alkatrészeket ill. gyártják az okostelefonokat és más hasonló eszközöket, biztosítsák annak feltételeit, hogy a dolgozók ne legyenek kitéve veszélyes vegyianyagoknak és hogy a munkahelyi kockázatokkal kapcsolatos tájékoztatásra való jogaikat is tiszteletben tartsák. Az egészségügyi problémák megelőzésének alapvető fontosságú feltétele, hogy a dolgozókat tájékoztassák a felhasznált vegyszerek lehetséges egészségügyi hatásairól, kockázatairól – tette hozzá Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője.

A tanulmány a MAKE ICT Fair projekt keretében készült, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az elektronikai eszközök előállításának környezeti és társadalmi hatásaira. A tanulmány az Európai Unió és a SIDA társfinanszírozásával készült. A  MAKE ICT Fair projekt hazai partnerszervezete a Fenntarthatóság Felé Egyesület. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek