A rovat kizárólagos támogatója

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) üdvözölte az ENSZ döntését két új, a táplálkozáshoz és a mezőgazdasághoz kapcsolódó nemzetközi nap és egy nemzetközi év létrehozásáról.

Az ENSZ Közgyűlés a 2021-es évet a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Évének, május 21-ét a tea nemzetközi napjának és szeptember 29-ét az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napjává választotta, követve a FAO Konferencia ajánlását.

A testület további határozatai a mezőgazdaságban, élelmezésbiztonságban és táplálkozásban, illetve a hegységek fenntartható fejlődésében, a mezőgazdasági technológiák szerepében és a természetes növényi rostok jelentőségében elért előrelépések és fennálló kihívásokkal foglalkoztak.

Gyümölcsök és zöldségek

Chile állt az élére annak a kezdeményezésnek, hogy a magas tápanyag-értékükről ismert gyümölcsök és zöldségek, melyek szintén hozzájárulnak a nem fertőző betegségek megelőzéséhez, egy egész éven át népszerűsítésre kerüljenek. A FAO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi legalább 400 gramm gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlja a felnőtteknek a nem fertőző betegségek (mint a szívbetegségek, rák, cukorbetegség és elhízás) és a mikrotápanyag-hiány elkerülése érdekében.

A friss termények népszerűsítése jól illeszkedik a kistermelők és családi gazdaságok erősítésének céljába, és szélesebb piaci lehetőségeket nyithat vidéki családok millióinak. A nemek közötti egyenlőségre is pozitív hatással lehet, miután a nők gyakran vezető szerepet játszanak a háztartásban a gyümölcsök és zöldségek termelésében és fogyasztásában.

Fotó: ©FAO/Miguel Schincariol

Tea

A tea nemzetközi napját már számos helyen ünnepli, például Dél-Ázsiában és Tanzániában, ahol a tea fontos termény és fogyasztási cikk. India kezdeményezte a FAO-nál ennek kiterjesztését, amit a szervezet sikerrel képviselt: az ENSZ közgyűlési határozat 78 ország – köztük Kína – által került előterjesztésre.  Az elismerés középpontba helyezi a növény szerepét az egészségben, társas kapcsolatokban, vidékfejlesztésben és a fenntartható megélhetésben. A  fejlődő országokban a tea jelentős bevételi forrás családok millióinak, és mivel egy munka-intenzív ágazat, különösen a feldolgozás, munkalehetőséget kínál távoli és gazdaságilag elmaradott térségeknek.  A nemzetközi nappal a tea, amely a víz utána a legnépszerűbb ital a világon, méltó helyére kerül.

Élelmiszerveszteség és -pazarlás

Andorra és San Marino kulcsszerepet játszottak élelmiszer veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napjának létrejöttében. Ez egy alkalom arra, hogy figyelmünket az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányítsuk és annak olyan módját keressük, mely hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.
Amint a FAO 2019-es Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete kiadványa részletesen bemutatja, az élelmiszerveszteség és -pazarlás fokozzák a klímaváltozás jelentette kihívásokat, és az élelmezésbiztonságra gyakorolt negatív hatását. Becslések szerint a megtermelt élelmiszer 14%-a veszik el még a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt, és a pazarlás mértéke azt követően még nagyobb lehet.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek