A rovat kizárólagos támogatója

Egy saját kis kert vagy akár egy balkonláda rengeteget segíthet abban, hogy a háztartásunkat fenntarthatóbbá tegyük és elinduljunk az “önfenntartás” irányába.

Manapság eltávolodtunk az élelmiszereinktől, a kisgyerekek is sokszor csak feldolgozott formában találkoznak a legalapvetőbb zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Ha egy fenntarthatóbb világot szeretnénk teremteni, “Földbarátabb” módon működő rendszerekkel, akkor érdemes ismét kicsit közel hoznunk magunkhoz és gyermekeinkhez azt a folyamatot, míg egy magból csodás termés lesz, majd finom fogásként az asztalra kerül.

Kakukkfüvet az ablakba!

A kertészkedést már akár erkély nélkül is elkezdhetjük.

Nézzük meg, melyek azok a fűszernövények, amelyek akár az ablakban is jól érzik magukat. Jó érzés lesz az olasz tésztánk szószába a saját, friss kakukkfüvünkből tépkedni.

Gang vagy erkély

A gangon vagy az erkélyen már próbálkozhatunk paradicsommal, chilivel, de jöhetnek ide is a fűszernövények.

Fontos, hogy ismerjük a növényeink fény- és vízigényét – ezeket szem előtt tartva helyezzük el őket a gangon, illetve ne felejtsük el öntözni őket. Ne legyünk türelmetlenek, a paradicsom szabadföldben például később kezd teremni, mint fóliában. Tehát lehet, hogy a piacon már javában kapunk paradicsomot, de a mi kis palántáink még épp csak virágozni kezdtek. Semmi gond, jó úton vagyunk, nyár közepére biztosan beérnek a mi növényeink termései is.

Érdeklődjünk kedvenc termelőinktől, hogy tudnak-e nekünk palántát hozni. Kezdőknek ugyanis a magról nevelés még elég kétesélyes, nem mindig garantált a sikerélmény. Érdemes bőven termő fajtákat keresnünk. És ha learattuk az első adag termést, az olasz tésztaszószunkhoz már saját paradicsomot is tudunk adni.

Minikert – az első lépések

Ha van egy talpalatnyi kis földterületünk, a lehetőségek száma már szinte végtelen.

A fűszernövények majdnem minden talajtípus esetében jól érzik magukat, de a paradicsom, a paprika szabadföldben érzi csak igazán jól magát. Akár egy pár négyzetméteres területen is vethetünk  már rukkolát, mángoldot, pár salátafélét.

Bár a kertészkedés vonzó tevékenység, figyeljünk arra, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Inkább kevés típusú zöldséggel kezdjünk és tapasztaljuk ki, hogy tudjuk gondozni őket.

Hasznos tanácsok 

  • Akár gangunk van, akár erkélyünk, akár egy ici-pici kertünk, szánjunk időt arra, hogy megfigyeljük a Nap járását, illetve azt, mikor éget  a legjobban és ennek megfelelően válasszuk ki a termeszteni kívánt zöldségeket, illetve helyezzük ki vagy ültessük el őket.
  • A növényeknek a víz alapvető fontosságú. Legyünk ebben is tudatosak. Az esővizet egyszerű gyűjteni és kiválóan lehet vele locsolni. Mindig érdemes ellenőrizni, hogy milyen idő várható a környékünkön. Bosszantó, ha az esti locsolás után egy órával egy nyári zivatar érkezik, ami kiválthatta volna a locsolást.
  • Nézzük meg, milyen típusú a föld, amibe vetni szeretnénk. Magyarországon jó eséllyel fogunk agyagos földdel találkozni. Ha a föld agyagos, mindenképpen érdemes valamivel feljavítani. Erre a célra kiváló lehet a házi komposzt is.

Tudtad?

A www.shopalike.hu friss kutatása még sok érdekes tényre mutat rá:

  • Egy háromfős család akár 150 kg CO2 kibocsátást takaríthat meg azzal, ha maga termeszti az ételt. Ez ugyanannyi CO2, mint amennyit egy repülő bocsát ki egy 3 órás repülőút alatt.
  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
  • Minden autóval megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
  • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna. Pont ennyit ételt, azaz 1200 kg-ot tesz ki egy háromfős család egy évnyi fogyasztásával
    Ez a mennyiség megtermeszthető egy 252 m2-s kertben.
  • Egy kisebb teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 g CO2-t bocsát ki kilométerenként.

Nyitókép forrása >>> 
Partner cikk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás