Hirdetés
Forrás: 24.hu

A Mexikói-öbölben a BP 2010-es olajszivárgásáról számos tudósítás született, a sajtó rendszeresen beszámolt a katasztrófa alakulásáról. Valószínűleg emiatt vált a Deepwater Horizon balesete a tengeri olajfúrások veszélyeinek egyik legfőbb szimbólumává. De elképzelhető, hogy szép lassan egy jóval korábban megkezdődött szivárgás fog az USA történetének legsúlyosabb olajkatasztrófájává válni.

Az úgynevezett Taylor-szivárgás 2004-ben kezdődött a Mexikói-öbölben, Louisiana partjaitól mintegy 16 kilométerre – írja az IFLScience. A balesetet az Ivan-hurrikán okozta: mikor a trópusi ciklon megérkezett a térségbe, hatalmas víz alatti csuszamlást idézett elő. Az elmúlt 14 év során a szivárgó 25 kútból csupán kilencet sikerült elzárni, így még mindig naponta több tízezer liter olaj ömlik a tengerbe.

Bár a szivárgó olaj pontos mennyisége nem ismert, a becslések szerint így is az esemény válhat Amerika történetének legnagyobb olajbalesetévé.

Az Associated Press 2015-ös vizsgálata alapján a helyi kutakból nagyjából 20-szor több olaj kerülhetett a tengerbe, mint amennyiről a felelős Taylor Energy olajvállalat eredetileg beszámolt. A szövetségi kormány egy újabb bírósági irata szerint naponta mintegy 37-113 ezer liter szennyező anyag folyik a tengerbe a térségben.

Az Egyesült Államok eddigi legsúlyosabb olajkatasztrófája, a Deepwater Horizon 2010-es szivárgása több ezer tengeri emlőst és teknőst ölt meg. A Taylor-szivárgás környezeti hatásairól ugyanakkor a titkolózás miatt viszonylag keveset tudni. A baleset valójában csak 2010-ben kapott nyilvánosságot, miután szakértők egy csoportja a Deepwater Horizon katasztrófájának helyszínét vizsgálta. A kutatók a műholdas felvételeket elemezve egy különös olajfoltot fedeztek fel a tengeren, amelyet nem tudtak a Deepwater Horizon szivárgásához kötni.

A Taylor Energy mára megszűnt. A 24.hu szerint bár a cég eszközeinek értékesítésekor kötöttek egy megállapodást a szivárgás megállításáról, jelenleg is folynak a jogi viták arról, hogy kinek is kéne finanszíroznia a projektet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás