A rovat kizárólagos támogatója

Nehéz lesz visszatérni az orosz piacra az embargó esetleges feloldása után is, mivel az orosz agrártárca összesítése szerint a legfontosabb ágazatokban egyaránt jelentősen nőtt az ország önellátási képessége. Utóbbi további növelése érdekében még 2017-ben is fenntartanák a tilalmat.

Az élelmiszerembargó kedvezően hatott az orosz mezőgazdaság fejlődésére – mondta Alekszandr Tkacsov, az orosz mezőgazdasági a miniszter Moszkvában a két évvel ezelőtt bevezetett, húst, gyümölcsöt, zöldséget és tejtermékeket érintő import tilalma kapcsán. Véleménye szerint az import tilalmat ezért meg kellene hosszabbítani 2017-re. A WTO egyébként épp a napokban ítélte megalapozatlan, szabályellenes lépésnek a sertéshúsra még az embargó előtt kivetett korlátozó intézkedéseket.

A 2014 augusztusában kiszabott embargó második évére a minisztérium számszerűsítette az embargó hatásait: az Európai Unió, Ausztrália, az USA, Norvégia és Kanada pénzügyi vesztesége összesen 8,6 milliárd dollár (7,76 milliárd euró). Ezekből az országokból a mezőgazdasági termékek importja ebben az időszakban 4,33 millió tonnáról 46 500 tonnára zuhant,  ami az eredeti érték 1 százaléka.

A legnagyobb orosz hústermelő vállalat, a Cherkizovo adatai szerint Oroszországban a baromfihús terén az önellátás foka közel 100, a sertés- és marhahús esetén 90, illetve 80 százalékos. Az orosz zöldségtermesztők országos egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2015-ös naptári évben az importált gyümölcs és zöldség aránya a teljes szükséglet 63, valamint 13 százaléka volt. A tejtermelők országos szövetségének (Souzmoloko) becslése szerint az élelmiszerembargó az orosz tejpiacra is jó hatással volt. Az importált tejtermékek aránya a 2014. évi 22 százalékról az idei évben 20 százalékra csökkent.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek