A rovat kizárólagos támogatója

Egyértelmű, hogy a klímaváltozást az ember okozza. Ez evidens most már a világ csaknem összes régiójában – erre a következtetésre jutott az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC).

A szervezet Stockholmban kiadott közleményében egyértelműsíti, hogy minden valószínűség szerint az emberi tevékenység a legnagyobb felelőse a Föld felmelegedésének a 20. század közepe óta. A találgatások ma már tények, hiszen sokkal több és korszerűbb vizsgálat támasztja ezt alá, és így közelebb kerültünk a globális felmelegedés folyamatának megértéséhez, ennek segítségével pedig a klímamodellek is sokat tökéletesedtek.

A Föld éghajlatának melegedése ma már kétségbevonhatatlan tény. 1950 óta számos változást figyeltek meg, amelyek kapcsolatba hozhatók a klímaváltozással és ezek korábban nem fordultak elő sem évszázadokon, sem egy évezreden keresztül. Az elmúlt három évtizedben a Föld felszíne folyamatosan melegedett, sokkal erősebben, mint 1850 óta bármelyik évtizedben – áll az elfogadott jelentésben, amelyet tudósok és a szakmai szervezetek állítottak össze a következő klímacsúcson résztvevő döntéshozók számára.
„Az éghajlatban bekövetkezett változások megfigyelése nagyon sokféleképpen történik, egymástól függetlenül. A tudomány eszközeivel azt sikerül bizonyítanunk, hogy az atmoszféra és az óceánok melegednek, a Föld hó és jégmennyisége csökken, a globálisnak tekinthető tengerszint emelkedik és az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja is növekedett – mondta Qin Dahe, az IPCC egyes munkacsoportjának elnökhelyettese.

Thomas Stocker, az egyes munkacsoport másik alelnöke szerint a káros gázok folyamatos kibocsátása további felmelegedést okoz majd, és változások lesznek az éghajlat minden egyes összetevőjében.  „A globális felszíni hőmérséklet a 21. század végére előreláthatólag túlszárnyalja a 1,5 Celsius fokos emelkedést az 1850-es és 1900-as adatokhoz képest, még akkor is, hogyha a leggyengébb forgatókönyvet vesszük figyelembe. Körülbelül 2 Celsius fokkal emelkedik, hogyha a két erősebb előrejelzést tekintjük mérvadónak. A hőhullámok minden valószínűség szerint gyakoribbak lesznek és tovább tartanak majd. Ahogy a Föld melegszik, úgy véljük, hogy a nedvesebb időjárású régiókban még több lesz az eső, a szárazabb területeken viszont a mostaninál is kevesebb, bár lesznek kivételek is” – tette hozzá Thomas Stocker.

Az egyes munkacsoport a globális és a régiós léptékre is levetített klímaváltozás hatásait tekintette át a korai, a közép és a 21. század későbbi évtizedeiben. A klímaváltozás modellezése négy új forgatókönyv szerint is alakulhat, ezek mindegyike különböző káros gáz kibocsátással, aeroszollal számol a jövőben és számtalan verzió szerint vizsgálja a jövő lehetséges történéseit.

„Ahogy az óceánok melegednek, a gleccserek és a jégtakaró olvad, a globálisnak mondott tengerszint folyamatosan emelkedik, de a folyamatok az elmúlt negyven évben gyorsultak fel” – vélekedett Qin Dahe. A jelentés nagy meggyőződéssel állítja, hogy az óceánok melegedése dominál az éghajlat rendszerében megnövekedett energiaraktárak emelkedésével, azzal számolva, hogy több mint 90 százaléka az energiának 1971 és 2010 között halmozódott fel.
Thomas Stocker összegzésében úgy vélte, hogy „a múlt, a jelen és a jövő széndioxid kibocsátásának eredménye, hogy a klímaváltozást mi követjük el, és ennek hatásai évszázadokon keresztül életünk részei lesznek, hacsak nem állítjuk meg a széndioxid kibocsátást”.

Rajendra Pachauri, az IPCC vezetője elmondta, hogy „az egyes munkacsoport döntéshozóknak készített jelentése lehetőséget ad a politikusoknak, hogy betekintsenek a klímaváltozás kapcsán zajló tudományos munkákba és szilárd alapot ad arra nekik, hogy áttekintsék a felmelegedés hatását az emberekre és a természetes környezetre, valamint lássák a lehetőségeket, amelyek megváltoztathatják a felmelegedés folyamatát”. A munka folytatódik tovább, mivel a kettes munkacsoport jövő márciusban adja ki újabb jelentését, a hármas munkacsoport pedig áprilisban.

LÁSD MÉG:
Magunkat okolhatjuk
Teljesen megváltoztatja a világunkat a klímaváltozás
 

Kapcsolódó anyagok:

Legijesztőbb IPCC klímajelentés

25 millióval több gyerek éhezik majd 17 év múlva

Türelmetlen klímakutatók

Szkeptikusan a klímaváltozásról

90 év – 4 fok melegedés – katasztrófa

Nincs is klímaváltozás, szennyezz nyugodtan

Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biodiverzitás

Legijesztőbb IPCC klímajelentés

A emberiség okozza a felmelegedést

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás